Pijlen op het CDA tijdens COC-verkiezingsdebat

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam was vandaag het toneel van het COC-verkiezingsdebat. Politieke partijen gingen met elkaar in discussie over wat zij gaan doen voor de lhbti-gemeenschap Lhbti staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. in de volgende kabinetsperiode. Vooral CDA-lijstrekker Wopke Hoekstra kon rekenen op kritiek.

Het COC-debat is het eerste debat waarbij lijsttrekkers van Tweede Kamerpartijen elkaar treffen. Jesse Klaver (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA) schoven aan, evenals D66-fractievoorzitter Rob Jetten en VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz. ChristenUnie, SGP en DENK sloegen de uitnodiging van het COC af.

COC Nederland is de organisatie die opkomt voor de rechten van lhbti-personen. Iedere verkiezingsperiode organiseert het COC een debat waarin verschillende lhbti-gerelateerde onderwerpen aan bod komen. ‘We willen de lhbti-gemeenschap graag inzicht geven in hoe partijen denken over lhbti-gerelateerde onderwerpen’, zegt Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland tegen NAP Nieuws. ‘Daarnaast willen we dat partijen ons concreet laten weten wat ze de komende tijd voor de gemeenschap gaan doen.’

‘Hoopje op Hoekstra’

Voor het eerst was een vertegenwoordiger van het CDA aanwezig bij het debat. Hoekstra, demissionair minister van Financiën, werd het mikpunt van het debat. ‘Het CDA heeft als het gaat om de lhbti-emancipatie altijd 40 jaar achter gelopen’, verweet Jetten de CDA-leider tijdens de discussie over de aanpak van anti-homogeweld.

Ook bij de stelling over of de partijen strenger willen optreden tegen scholen die ouders anti-homoverklaringen laten ondertekenen of leerlingen weigeren op basis van seksuele geaardheid, werd Hoekstra aangevallen. ‘Een hoopje op Hoekstra’, stelde Peter Kwint van de SP. 

Regenboogakkoord 

Toch bleken de partijen het meer met elkaar eens te zijn, dan van mening te verschillen. Over het verbieden van onvrijwillige en niet noodzakelijke operaties op intersekse personen, waren alle aanwezigen het eens. Ook het instellen van een wettelijk transitieverlof, zodat transgender personen vrij kunnen nemen om hun operaties te ondergaan, kon steun verwachten van alle partijen.

Aan het eind van de avond bundelde voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenbrug de onderwerpen waar alle politici zich voor wilden inzetten Deze worden in het zogenoemde Regenboogakkoord gezet, dat de lijsttrekkers van de verschillende partijen ondertekenen. ‘Dat beschouwen we ook als toezeggingen voor de komende vier jaar’, zegt Tijsma.