Gevangenisstraf voor relschoppers Museumplein

Twee mannen die 24 januari aanwezig waren bij de rellen op het Museumplein zijn vrijdagmiddag veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie en vier maanden. 

‘Ik kan me niet zo goed voorstellen dat u een leeg pakje Capri-Sun, überhaupt dat u een pakje Capri-Sun, naar de politie gooit’, zegt de rechter. Nouraddine A., een 33-jarige man, zou vorige week zondag bij de rellen op het Museumplein stenen hebben gegooid naar agenten. Volgens hem ging het alleen om een pakje Capri-Sun. ‘Hij was niet leeg,’ zegt Nouraddine A. ‘Ik had er nog niet van gedronken.’

Nouraddine A. was er niet op uit geweest om te rellen. Samen met Yassine H. (29) was hij naar een monument gegaan om foto’s te maken en ‘koffie en koekjes te nuttigen’, en later waren ze richting het Museumplein gelopen zonder te weten dat daar rellen gaande waren. Eenmaal in de buurt van de rellen had Nouraddine A. wel door dat er iets aan de hand was, maar zijn nieuwsgierigheid had het van wijsheid gewonnen. ‘Ik zag allemaal mensen, politie en een drone in de lucht. Ik dacht: wat gebeurt hier?’

Pas toen hij twee keer omver was geduwd en op de grond was gevallen had hij uit boosheid een blauwe bak omver gegooid. De steen die later in zijn zak werd gevonden had hij om zichzelf te beschermen. ‘Het was chaos, al die mensen. Ik zag andere mensen met spullen gooien en toen voelde ik mij onveilig.’ Yassine H. had een reclamebord omver geduwd. Het was in een opwelling gebeurd.

De rechter veroordeelt Nouraddine A. tot vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf, en Yassine H. tot drie maanden, beiden voor openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van ambtelijke bevelen. Beide mannen hebben een strafblad van 21 pagina’s. Nouraddine A. heeft al vijf jaar in de gevangenis gezeten.

Vrijdagmiddag stonden ook drie andere mannen terecht die aanwezig waren geweest bij de rellen van vorige week zondag. Een van hen kreeg twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, en de twee andere mannen komen 6 april nog op zitting. Bij hen was er onduidelijkheid over het bewijsmateriaal.