Stiekem een borstvergroting en daarna in ‘quarantaine’

Je borsten laten vergroten en daarvan herstellen in zogenaamde ‘quarantaine’: NAP Nieuws sprak met plastisch chirurg Ali Pirayesh over plastische chirurgie tijdens corona.

‘Mensen zien zichzelf continu in beeld als ze aan het Zoomen zijn. Je ziet telkens die hangende oogleden, die ene moedervlek die zo opvalt. Of je hals die, om het maar grof te zeggen, als een kalkoen heen en weer zwabbert.’ Plastisch chirurg Ali Pirayesh ziet tijdens de lockdowns het patiëntenbestand in zijn kliniek aan de Jan van Goyenkade toenemen. 

Pirayesh, tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie, moest in het begin van de coronapandemie zijn zaak twee maanden sluiten. Inmiddels is er geen schaarste meer aan mondkapjes en andere zaken, en dus is de kliniek weer open. ‘Maar we houden alle coronaregels in acht’, wil Pirayesh duidelijk benadrukken. 

Plastische ingrepen worden niet centraal geregistreerd, omdat het niet onder verzekerde zorg valt. De vereniging houdt ook geen cijfers bij, maar de vraag naar cosmetische ingrepen lijkt niet verminderd tijdens de pandemie. De coronamaatregelen blijken namelijk erg handig om een plastische ingreep verborgen te houden.

‘Denk aan een oudere dame die een facelift wilt laten doen. Zij kan nu heel makkelijk zeggen dat ze in quarantaine moet, omdat ze contact zou hebben gehad met iemand die corona heeft. Dan stellen de andere oudere dames van de bridgeclub geen moeilijke vragen over waar ze is geweest’, lacht Pirayesh. 

Doordat vakanties en andere activiteiten niet door kunnen gaan hebben patiënten daarnaast meer tijd – en geld – over. ‘Botox en fillers lopen gestaag door. Ik zie in mijn praktijk vooral stijgingen in het aantal operatieve behandelingen, waar mensen langer voor moeten herstellen, zoals borstvergrotingen.’

Maar het blijft niet bij borstvergrotingen in de kliniek. ‘Veel mensen werken thuis, waardoor de rustperiode makkelijker uitkomt. Je kan toch niet zo veel doen.’ En de sportscholen zijn al een tijdje dicht. Is daar ook een effect van te merken? ‘Ik behandel zeker meer mensen die de coronakilo’s eraf willen’, zegt Pirayesh. ‘Met een buikwandcorrectie of liposuctie.’