Clubeigenaar: ‘Ik ontplofte toen ik de routekaart zag’

De maatregelen voor winkels worden versoepeld, maar de horeca blijft voorlopig dicht. Vooral voor nachtclubs is er weinig perspectief. NAP Nieuws sprak met Bas Louwers, eigenaar van nachtclub Bitterzoet.

In de nieuwe routekaart, die dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie werd gepresenteerd, staat wanneer welke coronamaatregelen worden versoepeld of juist ingevoerd. In alle fasen blijven de regels voor de horeca streng. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het kabinet voor de publicatie niet overlegd met de sector, terwijl dat wel de afspraak was. KHN eist een spoedoverleg met het kabinet voor verbeteringen van de routekaart en overweegt anders juridische acties.

Van alle horecaondernemingen mogen de nachtclubs en discotheken volgens de plannen als laatste open. Zelfs in de meest veilige fase blijven de clubs dicht. ‘Het is een moedeloze situatie op dit moment’, zegt Bas Louwers, eigenaar van hiphopclub en concertzaal Bitterzoet in het centrum van Amsterdam.

Hoe reageerde je toen je dat hoorde?
‘Tijdens de persconferentie werd me dat niet eens duidelijk. Dat vind ik eigenlijk nog veel kwalijker. De horeca en de nachtclubs werden in een keer niet meer genoemd in de persconferentie. Toen ik later de routekaart zag, ontplofte ik.’

Vind je het terecht dat nachtclubs achteraan de rij staan? Het risico op verspreiding van het coronavirus in clubs is namelijk wel groot.
‘Een paar honderd Groningse studenten mogen nu al tentamens maken in een ongeventileerde gymzaal met een sneltest vooraf. Waarom mag ik dan niet vierhonderd mensen op een dansvloer zetten, als ze van tevoren worden getest?’

De infrastructuur is er, we zouden morgen veilig open kunnen gaan.

Vind je dat er met twee maten wordt gemeten?
‘Er wordt van alles geadviseerd, maar die adviezen zijn geen verplichtingen. Er is nog steeds geen beperking opgelegd om te reizen. Het mag niet, maar ondertussen zie ik overal leuke vakantieplaatjes. En de winkels moeten weer open, dus die mogen nu laten afhalen. Maar horeca, ho maar.’

Hoe zou jij dit het liefst voor je zien?
‘We smachten naar duidelijkheid en de clubscene overleeft het niet zonder meer steun. Wij kunnen niet bezorgen. Al maanden zijn we bezig met plannen om op een veilige manier open te gaan. Met sneltesten, maar uiteraard zonder de anderhalvemetermaatregel, dat is in een uitgaansgelegenheid niet mogelijk. We hebben een idee om een testpaspoort te koppelen aan online voorverkoop. Als je je overdag laat testen, mag je 48 uur lang uitgaan. Dus dan zou je prima diezelfde avond nog naar een club kunnen. Lekker dansen, zonder iemand te besmetten.’

BasLouwers-11-scaled

Foto: Rein Wieringa

Heb je dat met de gemeente besproken?
‘Vier clubs hebben al een toezegging gehad om dit te testen. In Spanje hebben ze hier ook mee geëxperimenteerd, en is er niemand besmet geraakt. Amsterdam wil het graag, maar de gemeente wacht nu op toestemming van het kabinet. De infrastructuur ligt er, we kunnen hier morgen mee beginnen.’

Hoe lang houd je het nog vol op deze manier?
‘Af en toe verhuur ik de ruimte voor een tv-opname of een videoshoot. Maar ja, ik verlies per kwartaal een ton. En natuurlijk krijg ik overheidssteun, maar dat is bij lange na niet voldoende.’

Ik ben maar een cursus projectmanagement begonnen uit bezigheidstherapie.

Wat ga je doen als deze situatie te lang duurt?
‘Ik moet eerlijk zeggen dat hij gisteren hard binnenkwam. Bitterzoet bestaat bijna 18 jaar. Ik heb het opgebouwd en het staat als een huis. Maar de mogelijkheid bestaat dat ik de sleutels moet inleveren en failliet ga. Dan moet ik een baantje zoeken. Ik zou graag in dezelfde sector blijven, daar ligt mijn hart en ziel in. Maar als die platligt wordt dat ook moeilijk.’

Waar ben je dan nu naar aan het kijken?
‘Pff, van alles. Zelf ondernemen, banen in de muziekwereld. Ik ben maar een cursus projectmanagement begonnen uit bezigheidstherapie. Ik ga online marketingcursussen doen. Bezig blijven.’

‘De rookruimte moet eigenlijk worden verbouwd, maar daar ga ik niet aan beginnen. Even iedere cent in mijn zak houden. Ik was altijd wel strijdbaar. Kom maar op, we komen hier wel doorheen, dacht ik. Maar dit is echt een tegenvaller.’