Gecombineerd EK voor parasporten geeft boccia een podium

Een gecombineerd Europees Kampioenschap voor parasporten zou een grote winst zijn voor de relatief kleine en onbekende parasport boccia. Bocciaspelers komen bij zo’n EK meer in de schijnwerpers te staan.

In 2023 zal voor de eerste keer een gecombineerd EK voor parasporten georganiseerd worden, met Nederland als gastland. Dit betekent dat de EK’s van verschillende parasporten op hetzelfde moment en dezelfde plek gespeeld zullen worden. Nu hebben parasporten nog hun eigen EK.

Een groot voordeel van een gecombineerd EK is dat de parasporten meer onder de aandacht komen. ‘Tijdens de Paralympische Spelen krijgen parasporten media-aandacht, maar in de vier jaar daarna hoor je er niets meer over,’ zegt Jiske Griffioen, ambassadrice van het evenement en voormalig rolstoeltennisster. De gecombineerde EK vindt om het jaar plaats.

Met name boccia, een bal- en werpsport voor mensen met een zware motorische beperking, zou als één van de onbekendste parasporten in Nederland veel baat hebben bij het evenement. ‘Er zit weinig geld in boccia. Daarom worden bocciawedstrijden vaak in afgelegen en slechte accommodaties georganiseerd. Daar komen geen publiek en media op af. De sport verdient een beter podium dan dat,’ zegt Griffioen.

Bij boccia is het de bedoeling dat de spelers leren ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal gooien. Het team of de speler krijgt een punt voor elke bal die dichterbij de witte bal ligt dan de bal van de tegenstander. Wie aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft, is de winnaar.

Onbekend in Nederland

‘Als ik mensen vertel wat mijn baan is, weten ze nog steeds niet wat ik doe,’ zegt Roy de Haas, assistent-coach van het Nederlands bocciateam dat vier dagen per week traint in Sporthallen Zuid in Amsterdam. ‘Boccia is vaak niet eens bekend bij de doelgroep zelf. Als het over de parasporten gaat, hoor je alleen over andere sporten, zoals tennis.’

Naar schatting beoefenen maar een kleine duizend mensen boccia in Nederland, waarvan rond de negentig per jaar meedoen aan een competitieactiviteit. In sommige andere landen, waaronder Portugal, Verenigd Koninkrijk en Brazilië, is boccia wel heel populair.

‘In Nederland wordt boccia vaak vergeleken met jeu de boules, waardoor het niet aantrekkelijk klinkt voor publiek,’ zegt De Haas. ‘Maar als je weet hoe boccia in elkaar steekt, is het een heel leuke sport, ook voor publiek. Het is namelijk ontzettend tactisch.’

Meeliften op andere sporten

Bernd Meints

‘Ons probleem is dat boccia alleen een paralympische sport is,’ zegt professioneel bocciaspeler Bernd Meints, die onderdeel is van het Nederlandse bocciateam en al achttien jaar boccia speelt. ‘Bij rolstoelbasketbal, bijvoorbeeld, hebben mensen direct een beeld, ook als zij dit nog nooit gezien of gespeeld hebben. Boccia heeft geen olympische tegenhanger. Zonder de hulp van de grote broer of zus is het lastig om mensen aan te trekken.’

Meints ziet daarom graag een gecombineerd EK parasporten. ‘Niemand gaat zomaar naar een EK boccia op een vrije zaterdagmiddag. Maar bij een gecombineerd EK komen alle parasporten samen, waardoor meer mensen erop afkomen. Als bezoekers dan bij rolstoelbasketbal geweest zijn, hebben ze eerder de neiging om ook even bij boccia te gaan kijken. Boccia kan dan meeliften op het publiek en de bekendheid van andere sporten,’ zegt hij.

Ook Nederland als gastland van het EK is aantrekkelijk voor sporters. Meints: ‘Europees kampioen worden in eigen land zou heel mooi zijn. Een prijs winnen voor het eigen publiek: dat is waar iedere topsporter van droomt.’