Onana voor twaalf maanden geschorst door UEFA

De Europese voetbalbond heeft vandaag bekend gemaakt dat Ajax doelman André Onana voor twaalf maanden geschorst is. Dit nadat er bij een dopingcontrole op 30 oktober 2020 het middel Furosemide in zijn lichaam werd aangetroffen.

Onana zou zich op de ochtend van 30 oktober niet goed hebben gevoeld, waarna hij een tablet Lasimac, met daarin de stof Furosemide, innam. Volgens het persbericht van Ajax was dat tablet voorgeschreven aan zijn vrouw en nam de Kameroense doelman per ongeluk het verkeerde tablet. Met als gevolg dat Ajax zijn doelman nu 12 maanden moet missen.

De schorsing die is uitgesproken door het tuchtorgaan van de UEFA geldt voor zowel nationale als internationale voetbalactiviteiten. De uitsluiting komt op een ongelegen moment, gisteren werd duidelijk dat Ajax zelf blunderde met de inschrijving van winteraankoop Sebastién Haller voor de Europa League. Het lijkt er nu op dat Ajax dus twee belangrijke spelers moet missen tijdens de knockout-fase van de Europa League.

Het middel Furosemide is bedoeld om vocht af te drijven en wordt gebruikt bij onder meer hartfalen of een oedeem. Hoewel het middel zelf niet prestatiebevorderend werkt kan het stofje gebruikt worden om doping sneller uit het lichaam te krijgen via de urine. Daarom staat het op de zwarte lijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).

Onana en Ajax hebben aangegeven in hoger beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport. Algemeen directeur Edwin van der Sar geeft in het persbericht aan: “Dit is een verschikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden.”

De schorsing komt extra ongelegen omdat de winterse transfermarkt afgelopen maandag gesloten is. Ajax zal, tenzij het in hoger beroep de zaak wint, de rest van het seizoen af moeten maken met reservekeepers Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen.