Rapper Creeper Mane wil mensen laten moven

Opkomende artiesten vertellen over ‘hun coronajaar’. De derde van een vijfdelige serie: Creeper Mane (25). ‘Ik heb het geluk gehad dat mijn vader altijd mijn muziek stimuleert.’

Momenteel werkt de Amsterdamse rapper samen met producer Alken (21) in zijn studio in Koog aan de Zaan aan hun gezamenlijke nieuw Engelstalige album, Chambers of the South, dat dit jaar moet uitkomen. Razeen, de echte naam van Creeper Mane, heeft echter tijdens het ‘coronajaar’ niet stil gezeten. Voor Chambers of the South komt eerst nog in het voorjaar een Nederlandstalige project uit, namelijk: Strictly for my D.A.W.G.Z. (Divers, Alternative, Winners, Gangstersz).

‘Het is een ode aan de G-Funk,’ vertelt hij over zijn toekomstige Nederlandstalig album. ‘Dat subgenre van Hip-Hop heeft veel invloed op me gehad. De energie en de vibes van G-Funk is wat ik heel erg love.’

Sudanese tribal ritme

Toen Razeen twee jaar was, vluchtte hij samen met zijn ouders naar Nederland. Ondanks dat er in Nederland altijd Sudanese en Arabische muziek opstond en zijn vader muziek heeft gestudeerd in Sudan, heeft Razeen geen Sudanese of Arabische voorbeelden. Wel moet hij toegeven dat de muziek die vroeger thuis werd afgespeeld hem heeft beïnvloed.

‘Mijn muziek kenmerkt zich in ritme. Je hoort het in mijn flow, percussie en in hoe de melodieën geplaatst zijn. In wat ik doe, hoor je heel erg mijn roots terug. Het ritme lijkt op dat van de tribals uit Sudan.’ Razeen vervolgt: ‘het is hele erge dansbare muziek. Ik wil mensen laten moven. Dat kan fysiek zijn, maar ook zeker emotioneel. Ik wil dat mijn muziek iets bij mensen losmaakt’.

De switch naar het Engels

Ook al begon Creeper Mane met muziek maken in het Engels, waren zijn eerste uitgebrachte nummers en EP ‘Gotsta keep it Funky’ in het Nederlands. ‘Toen ik in het Nederlands begon had ik het gevoel dat in de Nederlandse muziekscene veel dingen nog niet gedaan waren en ik bepaalde dingen wilden doen voor de ‘cultuur’, als het ware’, legt hij uit.

Waarom maakte hij dan toch de switch naar het Engels? ‘Uiteindelijk is het doel van mij, als artiest, om zo groot mogelijk te worden,’ vertelt Razeen. ‘Ik zie mezelf als een geboren entertainer. Ik weet dat ik het in me heb. Dus waarom zou ik mezelf limiteren tot Nederland? De wereld is klein’.