RAI wordt drive-through stemlokaal

Automobilisten kunnen van 15 tot en met 17 maart stemmen in de RAI zonder hun auto uit te gaan. De grootste hal van het Amsterdamse congrescentrum wordt een stemlokaal voor de Tweede Kamerverkiezingen, melden de organisatie en de gemeente Amsterdam. 

Op 15 en 16 maart mogen mensen uit de kwetsbare groep stemmen, op de 17e is het drive-through stemlokaal open voor alle stemgerechtigden. Er komt ook een stemstraat voor fietsers, en een normaal stembureau met vier loketten. Hoe het er precies uit gaat zien en hoeveel mensen er op 17 maart vanuit de auto kunnen stemmen is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de RAI. Het is de eerste keer dat er in het congrescentrum een stembureau komt.

Niet alle stemlokalen van de vorige verkiezingen hebben genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Daarom is de gemeente dit jaar op zoek gegaan naar nieuwe locaties. ‘Wij hebben de ruimte en de faciliteiten’, verklaart een woordvoerder van de RAI. ‘We zijn gewend om vijftigduizend mensen te ontvangen, dan kunnen we dit ook.’ In andere hallen kunnen mensen zich ook al laten testen op en inenten tegen corona.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 konden Amsterdammers op 460 plekken stemmen. Nu is dat een ‘vergelijkbaar aantal’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente heeft nieuwe locaties voor stemlokalen gevonden en zet op sommige plekken tenten met stembussen neer. Ongeveer vijftig Amsterdamse stemlokalen gaan ook op 15 en 16 maart open.