Econoom Peter Louter: ‘De groei van de Amsterdamse economie lijkt er wel uit’

Peter Louter werkt ieder jaar aan een ranglijst met de economisch best presterende gemeenten van het land. Daarop is te zien dat Amsterdam lang een opmars maakte – tot enkele jaren geleden. 

‘De Amsterdamse economie lijkt over haar piek heen te zijn’, zegt econoom Peter Louter als hij enkele grafieken tevoorschijn haalt. We zien een pijl vanaf 2007 omhoog schieten, dwars door twee zware economische crises heen, tot vanaf 2016 een plafond bereikt lijkt te zijn. ‘Op dat niveau blijft Amsterdam dan hangen. De rek lijkt er nu wel uit.’

Vorige week maakte Bureau Louter, het bedrijf van Peter Louter, bekend dat Amsterdam is gezakt op de ranglijst voor economisch best presterende gemeenten. Bureau Louter meet in het onderzoek de economische bedrijvigheid in 350 Nederlandse gemeenten door onder meer de hoeveelheid arbeidsplaatsen, het aantal startende bedrijven en de bijdrage aan de economie te wegen. 

Haarlemmermeer – de thuishaven van Schiphol – staat op nummer één. Amsterdam staat nu zesde en is voorbijgestreefd door Rotterdam, dat de derde plaats op de ranglijst inneemt. 

Hoe valt de Amsterdamse teruggang volgens u te verklaren?

‘Het is een ingewikkelde puzzel. We kijken naar sectoren als de industrie en distributie, de kennisintensieve sectoren en sectoren als onderwijs en zorg. Amsterdam doet weinig met industrie, dus daar scoort de stad laag. In de kennisdiensten – waar bedrijven aan de Zuidas voornamelijk in actief zijn –, het bankwezen en de vrijetijdsactiviteiten ligt juist het zwaartepunt van de Amsterdamse economie. Daar heeft de stad haar hoge positie op de ranglijst aan te danken. Maar vooral in vrijetijdsactiviteiten en in de zorg zien we een teruggang.’

Waar komt dat door?

‘Denk aan het Slotervaartziekenhuis dat in 2018 failliet werd verklaard. Zo’n ziekenhuissluiting zien we terug in de cijfers en weegt ook door in de Amsterdamse score op de ranglijst. Daarnaast zien we al jaren een enorme opmars van online winkelen, waar de retailondernemers in de klassieke Amsterdamse winkelstraat last van hebben. Daar valt niet tegenop te concurreren.’ 

En dan is de coronacrisis nog niet in de resultaten opgenomen. 

‘Nee, dat klopt. Deze ranglijst gaat over het jaar 2019, we zijn de resultaten over 2020 nog aan het verwerken. We verwachten dat Amsterdam relatief veel last heeft van de crisis, omdat de toerismesector volledig is ingezakt. Daar heeft een wereldstad als Amsterdam meer van te duchten dan andere gemeenten in het land. Die klap zullen we op de volgende ranglijst zeker terugzien.’

Welke uitdagingen liggen er voor de Amsterdamse economie?

‘Dat antwoord is volledig afhankelijk van de ontwikkelingen in de coronacrisis. Het hangt ervan af of we na de zomer weer naar het ‘oude normaal’ kunnen, of dat we hier nog jaren hinder van ondervinden, bijvoorbeeld omdat vaccins niet of niet goed genoeg werken. 

‘In het laatste geval zijn de trends die we nu zien – terugvallend toerisme, meer online shoppen, veel vanuit huis werken – waarschijnlijk permanent van aard. En dan zal Amsterdam misschien nog wel een paar plaatsjes op de ranglijst verliezen.’

Beeld homepage: Jacqueline Louter Fotografie – jaxpix.nl