Steeds meer depressieve verschijnselen onder horecamedewerkers

Steeds meer Amsterdamse horecamedewerkers zitten thuis met mentale klachten. In geen enkele andere sector is het ziekteverzuim in een jaar zo hard gestegen als in de horeca.

‘Bij de gevallen van ziekteverzuim die ik hoor, gaat het vaak over mentale klachten’, vertelt woordvoerder Eveline Doornhegge van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Er zijn steeds meer medewerkers met verschijnselen van een depressie en ook werknemers met een alcoholprobleem worden vaker gemeld.’

In de horeca is er minder contact met mensen en dat kan ten koste gaan van de motivatie, constateert KHN Amsterdam. ‘Als je in de horeca werkt, vind je het leuk om met mensen te werken’, zegt Doornhegge. ‘Die zien medewerkers nu veel minder, terwijl hun sociale omgeving al heel klein is.’

Van alle sectoren kende de horeca in de tweede helft van afgelopen jaar de sterkste toename in ziekteverzuim, ten opzichte van een jaar eerder: van 2,6 procent naar 4,1 procent in het derde kwartaal en van 2,8 procent naar 4,3 procent in het vierde kwartaal, meldt het CBS. Het betekent dat horecamedewerkers gemiddeld vier dagen thuis zaten in de laatste maanden van afgelopen jaar.

Dubbele loonkosten
In de eerste twee kwartalen van afgelopen jaar lag het ziekteverzuim in de horeca nog op 3 procent. ‘In maart en april dachten we telkens dat ze weer bijna open gingen. Dan zie je dat die depressiviteit niet snel toeslaat. Nu duurt het wel heel erg lang, zonder dat duidelijk is wanneer ze open gaan’, zegt Doornhegge. Vorig jaar juni ging de horeca na tweeënhalve maand weer open. Sinds de invoering van de tweede lockdown op 14 oktober zijn horecazaken alleen open voor afhalen. 

Niet alleen werknemers, ook werkgevers worstelen met ziekteverzuim. Doornhegge noemt een Amsterdamse horecaondernemer die ze sprak als voorbeeld: hij zag een werknemer met mentale klachten langdurig uitvallen, terwijl haar contract net verlengd was met behulp van de NOW-regeling. Volgens de KHN kost een zieke werknemer gemiddeld 396 euro per dag. De werkgever betaalt dubbele loonkosten – voor de zieke en vervanger – en kosten voor de hulp die een langdurig zieke werknemer nodig heeft om terug te keren bij een horecazaak of ander werk te vinden.