Man-vrouwverdeling in kabinet gelijk, Amsterdam was al zover

Een historisch moment voor het kabinet. De verdeling tussen mannen en vrouwen is voor het eerst, per toeval, gelijk. De gemeente Amsterdam zet al jaren in op een goede representatie van de stad in de raad.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn er evenveel vrouwen als mannen in het kabinet. Doordat staatssecretaris Bas van ‘t Wout van Sociale Zaken in het demissionaire kabinet Rutte III niet is opgevolgd, is de man-vrouwverdeling onopzettelijk gelijk geworden. Premier Mark Rutte gaf in 2017 nog aan een gelijke ratio tussen mannen en vrouw in het kabinet “een bijzaak” te vinden. De gemeente Amsterdam is wel al lange tijd actief op zoek naar meer vrouwen in het college en in de raad. En dat werpt zijn vruchten af.

Mijlpaal
Volgens Devika Partiman, oprichter van de organisatie Stem op een Vrouw, is het Amsterdamse bestuur daar een uitzondering in. Amsterdam is namelijk een van de weinige gemeenten in Nederland waar de man-vrouwverdeling gelijk is. Het aandeel vrouwelijke gemeenteraadsleden is landelijk ongeveer 30 procent. ‘Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat het heel goed’, zegt Partiman. De stad heeft een vrouwelijke burgemeester, Femke Halsema, naar wie de stad actief heeft gezocht. Van het tienkoppige college zijn vier van de negen wethouders vrouw, met de burgemeester erbij is dat de helft. Ook is het de eerste keer dat de raad evenveel mannen als vrouwen heeft. ‘De mijlpaal van het kabinet hadden we in Amsterdam al bereikt’, aldus Partiman.

Geen burgervader, maar burgermoeder
Gemeenteraadslid Imane Nadif van GroenLinks weet nog hoe geëmotioneerd ze was toen Femke Halsema burgemeester werd. ‘Het is een historisch moment dat we eindelijk een vrouw hebben als burgemeester van de stad, dacht ik toentertijd’, zegt ze. ‘Geen burgervader, maar een burgermoeder. Het was een trendbreuk. We zijn nu een stapje dichterbij goede representatie in de politiek.’ Nadif benadrukt wel dat er volgens haar ook op het gebied van kleur, gender en spreiding over de hele stad een goede representatie moet zijn.

Vrouw, vrouw, vrouw
Daarnaast is Nadif trots deel uit te maken van een diverse gemeenteraad. ‘Ik ben me ervan bewust dat dit niet overal zo is’, zegt ze. Toch voelde ze zich tijdens haar installatie, drie jaar geleden, ook ongemakkelijk. ‘Ik was gestrest met al dat geregel, maar toen het installatiemoment kwam realiseerde ik me hoe bijzonder ik het vond. Ik keek naar de rij in de zaal: vrouw, vrouw, vrouw. Het was prachtig.’

Stem op een Vrouw-oprichter Devika Partiman vindt het belangrijk om deze successen te vieren. Ook als het per ongeluk gaat, zoals in het geval van het kabinet. ‘Normaal gesproken kijken we na de verkiezingen hoeveel vrouwelijke ministers en staatssecretarissen er zijn aangesteld’, zegt ze. ‘Rutte is altijd heel duidelijk geweest dat vrouwelijke politieke representatie wat hem betreft geen prioriteit heeft. Dus ik vind het ook komisch dat die gelijke verdeling per ongeluk is bereikt.’