Een feestwinkel in een feestloos jaar

Sinds deze week kan iedereen die iets te vieren heeft bestellingen afhalen bij de feestwinkels. Het was een dramatisch jaar voor de sector, maar: ‘ballonnen bederven niet.’

Winkels die onder andere slingers, kostuums en ballonhagen verkopen: het is een sector die het ongetwijfeld heel zwaar te verduren heeft gehad de afgelopen tijd. Vanaf half maart was 2020 een jaar zonder festivals, feesten, evenementen en andere vieringen. Nog steeds ziet het er niet naar uit dat we snel weer met z’n allen dicht op elkaar staan te feesten. 

Bij Party Balloon op de Rozengracht, een van de dertien feestwinkels in Amsterdam, ziet eigenaar Omar Houtman de boel somber in. De eerste lockdown was heftig, zei hij, maar dat alles zo lang duurt ‘doet heel erg pijn.’ Een klant klopt aan om een aantal gekleurde ballonnen op te halen, met het getal ‘70’ erop. Even later komt iemand langs de winkel voor drie rollen rode linten. Manager Isaac blijft ondertussen formulieren invullen en de telefoon opnemen voor andere bestellingen. De heliumtank maakt een snerpend geluid bij iedere ballon. 

Het fotoboek op de toonbank toont de aanwezigheid van vervlogen, betere tijden: enorme ballonbogen bij openingen van winkels, metershoge ballonpilaren en zelf een gigantische zwartgouden Chaneltas gemaakt van ballonnen, voor een ‘chique sixteen’ feest. 

Isaac pompt een soort lijm in de ballonnen (‘anders zijn ze morgen al leeg’) alvorens hij ze volblaast met helium, terwijl Omar even opsomt voor welke evenementen hij afgelopen jaar niet kon leveren: ‘Saint Patrick’s Day, Gay Pride, Koningsdag, Sail, alle afgelaste festivals, Halloween, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.’ Dit jaar kan hopelijk wat meer. De hoeveelheid rode hartjesballonnen in de winkel verraden in ieder geval dat een aantal romantici af en toe nog wel nog langskomen om aankomende zondag hun Valentijn te kunnen verrassen. 

Van elk cijfer, elke letter, en alle leeftijden ligt een ballonnenvariant in de winkel. ‘Birthday Bitch’, een grafsteenballon met ‘Rip, here lies your age’, en ‘Happy fabulous birthday’.

Omar verkoopt ook andere partybenodigdheden als verkleedkleding, schmink en pruiken, maar in dit filiaal in de Jordaan draait het echt om ballonnen. De nabije toekomst ziet er niet erg veelbelovend uit, vindt hij, maar relativeren kan hij wel. ‘Ik kan alles gewoon bewaren tot volgend jaar. Ballonnen bederven niet.’

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?