Schaatsers op de Amsterdamse grachten

De eerste schaatsers hebben zich zaterdagochtend op de Prinsengracht gewaagd. Ook op de Egelantiersgracht wordt geschaatst, maar wel met risico op een nat pak: het ijs is slechts enkele centimeters dik.

schaatsers-gracht-3-1

Foto: Elise Maas

Vorige week ging de ijsnota in, maar afgelopen dagen rees de vraag of het wel mogelijk zou zijn om op de grachten te schaatsen. Door de zachte weersomstandigheden in de voorgaande weken ligt de watertemperatuur relatief hoog. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht liet vrijdag weten dat het ijs ondanks de strenge vorst matig groeit en op veel plekken nog niet betrouwbaar is. Het waterschap raadt schaatsen op de grachten af omdat het ijs slechts twee à drie centimeter dik is.

Zaterdagochtend konden ongeveer dertig mensen de verleiding niet weerstaan. Meer liefhebbers volgden, maar kort na 11 uur zakte iemand door het ijs op de Prinsengracht. De man werd door omstanders uit het wak geholpen. Na het voorval waren nog steeds veel mensen op de Prinsengracht te vinden en ook op de Egelantiersgracht werd geschaatst. De gemeente waarschuwde zaterdagmiddag dat het ijs op de grachten nog erg onbetrouwbaar is.

Ook op andere plaatsen hebben veel mensen de ijzers ondergebonden. De Bosbaan in het Amsterdamse Bos is een populaire locatie, maar het is er nog niet zo druk dat de coronamaatregelen niet meer in acht genomen kunnen worden. Om drukke plaatsen te vermijden kan het druktebeeld van de gemeente worden geraadpleegd.

Schaatsen-bosbaan
Schaatsers op de Bosbaan

Foto: Anne-Fleur Gähler

schaatsen-bosbaan-2
Schaatsers op de Bosbaan

Foto: Anne-Fleur Gähler