Gemeente roept Amsterdammers op het ijs te verlaten

De gemeente Amsterdam roept op om het ijs te verlaten vanwege de dooi. Toch wordt er op meerdere plekken nog geschaatst.

Ook op zondag zijn schaatsliefhebbers weer op de been in Amsterdam. Vooral de grachten, waar het ijs na een week vorst een paar centimeter dik is, zijn het toneel van winterpret. Vanochtend waarschuwde de gemeente voor dun ijs onder bruggen. Nu roept de gemeente op het ijs te verlaten. Het is vanaf vanmiddag 13:00 uur aan het dooien en het ijs wordt snel zwakker.

Ook rondom Amsterdam wordt gewaarschuwd voor smeltend ijs. De voorzitter van De Loodsdrechtse Plassen, Len Veerman, zet in het Noordhollands Dagblad de oproep van de club om van het ijs af te gaan kracht bij. Hij is verbijsterd dat er nog steeds ouders met jonge kinderen op het ijs zijn. ‘Het is levensgevaarlijk. Het schaatsen is voorbij. Nu wordt het weer zwembroekenweer.’

Volgens Veerman kan de combinatie van de stijging in temperatuur en de opstekende wind ervoor zorgen dat het ijs binnen tien minuten in water verandert.  

De waarschuwingen weerhouden liefhebbers vooralsnog niet om van hun laatste dag winterweer te genieten. Op de Prinsengracht en Bloemgracht wordt geschaatst en gefeest, meldt Het Parool. Op de Kloveniersburgwal stonden vanmiddag rond 13.30 uur zo’n twintig mensen op het ijs.

Kloveniersburgwal, zondag 13:30 uur. Video: Carmella Bierma.

Ook in de parken wordt druk geschaatst. Het Westerpark is rond 15.30 uur een toonbeeld van een winterwonderlandschap en de vijver in het Vondelpark is zondag druk bevolkt.

Vergroot

WhatsApp-Image-2021-02-14-at-15.32.53-e1613316820868
Westerpark, zondag 15.30 uur.

Steyn Kahrel.

Rondom Amsterdam hebben velen besloten hun ijzers onder te binden. Op de Westeinder Plassen in Aalsmeer maken schaatsers langere tochtjes.

Vergroot

WhatsApp-Image-2021-02-14-at-15.25.54
Westeinderplassen, zondag 11:30 uur.

Jos Koningen.