Kurano Bigiman Amsterdammer van het jaar

‘Onderwijs daar begint het eigenlijk mee. Gelijkheid creeër je door gelijke kansen te bieden. We geven onze leerlingen alle power mee.’ Aldus de winnaar van Amsterdammer van het jaar 2020, Kurano Bigiman. De leraar klassieke talen, heeft de titel weten te bemachtigen door een gymnasium op te zetten: het Ir. Lely Lyceum in Amsterdam Zuidoost.

Waar een wil is, is een weg

Met bijna 90.000 inwoners vond Bigiman het raar dat Zuidoost ontbrak aan een gymnasium. Hij werd een jaar geleden gevraagd om die op te zetten en dat is hem gelukt! Inmiddels worden de klassen steeds groter en zitten er twintig kinderen in het eerste van gymnasium. Bigiman heeft nu vijf klassen wie hij de klassieke talen leert.

Image result for kurano bigiman
Foto: Stichting Amsterdammer van het jaar

Diep ontroerd

De leraar ontving bij zijn uitreiking een emotionele speech van burgemeester Femke Halsema: ‘Wat jij doet, ontroert mij heel diep. We weten allemaal dat het onderwijsniveau in Zuidoost lager ligt dan elders in de stad. Dat heeft niks te maken met het intellect van de kinderen, maar met een gebrek aan kansen. Jij opent Zuidoost voor de kinderen met ambitie en talent. Je geeft hen daarmee hun toekomst. Je helpt het stadsdeel Zuidoost en maakt dat we trots mogen zijn op de stad en op Zuidoost. Ik ben oprecht trots op wat jij doet.’