Het bleef rustig op het Museumplein

De burgemeester van Amsterdam heeft het Museumplein zondag om 11.00 uur opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Maar het plein is, op enkele tientallen demonstranten na, rustig gebleven.

Het besluit, dat inhoudt dat de politie preventief mag fouilleren op en rondom het plein, volgde op gewelddadigheden van de afgelopen weken rond een aantal verboden demonstraties.

De demonstranten protesteerden tegen de huidige coronamaatregelen. Tijdens de eerste demonstratie, op 17 januari, kwamen er ongeveer tweeduizend mensen samen op het Museumplein. Toen de politie het plein wilde ontruimen ontstonden er rellen en werd er geweld gebruikt tegen agenten, politiepaarden en ME’ers.

In de daaropvolgende weken werd er elke zondag een illegale bijeenkomst georganiseerd op het Museumplein. De demonstraties waren kleiner en minder gewelddadig dan de eerste. Volgens de gemeente was het mogelijk dat er vandaag opnieuw mensen met slagwapens naar het plein zouden komen, maar deze zondag was er nagenoeg niemand.