Gerechtshof: ‘Avondklok blijft voorlopig overeind’

De avondklok zal in ieder geval tot vrijdag blijven gelden. Dat heeft het gerechtshof vanavond bepaald in een ’turbo-spoedzitting’.

Het hof stelt dat het belang van de staat zwaarder weegt dan die van de actiegroep Viruswaarheid. Dat betekent dat de avondklok in elk geval tot vrijdag in stand blijft. Vanaf negen uur vanavond mag niemand zonder geldige reden dus de straat op. Vrijdag wordt er in hoger beroep beslist of de avondklok daarna nog gehandhaafd mag worden.

‘schorsingsincident’
Vanmorgen oordeelde de rechtbank van Den Haag dat de avondklok direct moet worden opgeheven. In het kort geding, dat was aangespannen door de actiegroep Viruswaarheid, besloot de rechter dat de avondklok ten onrechte is ingevoerd op basis van een noodwet. Er zou namelijk geen sprake zijn van een ‘acute noodsituatie’. Het kabinet ging daar direct tegen in beroep. Een hogere rechter oordeelt vrijdag over deze zaak, maar tot die tijd wil het kabinet dat de avondklok gehandhaafd wordt. Daarom heeft de staat aan de rechter gevraagd om de uitspraak van eerder vandaag te schorsen in afwachting van de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Dit zogenoemde ‘schorsingsincident’ ging om 16:00 uur van start, maar werd kort daarna geschorst omdat Viruswaarheid het hof had gewraakt. Volgens de actiegroep zou het hof namelijk partijdig zijn. Later werd bepaald dat er geen blijk is van partijdigheid, waarna de zitting kon worden hervat.