Race tegen de avondklok: Viruswaarheid wraakt hof

Jeroen Pols, advocaat van de protestgroep Viruswaarheid, heeft dinsdagmiddag het Hof in Den Haag gewraakt. Het is daarom nog niet duidelijk of er vanavond een avondklok van kracht is. De hoorzitting over de schorsing van de avondklok kan pas verder als er een zogenoemde wrakingskamer is aangesteld.

De rechtbank in Den Haag heeft vanochtend bepaald dat de avondklok niet mag volgens de wet. De staat is meteen tegen die uitspraak in beroep gegaan. Omdat het hoger beroep pas vrijdag plaatsvindt, zou de avondklok tot die tijd niet meer van kracht zijn. In een ’turbo-spoedzitting’ moet het Gerechtshof vandaag bepalen of dat het geval is, of dat de noodzaak van de avondklok groot genoeg is om de uitspraak van vanochtend te schorsen tot het hoger beroep.

Tijdens de hoorzitting maakte Viruswaarheid, een actiegroep tegen de coronamaatregelen, bezwaar over de voorbereidingstijd die de groep had gehad voor de zitting van vanmiddag, en over de journalisten die aanwezig mochten zijn. De rechter antwoordde dat Viruswaarheid niet mocht spreken.

‘Ik vind het een hele vreemde gang van zaken, wat hier op dit moment speelt’, zegt Pols. Toen de rechter de Viruswaarheid-advocaat nogmaals zei dat hij niet mocht spreken, wraakte Pols het Hof. ‘Ik wraak u. U bent vooringenomen. Ik accepteer dit niet’, aldus Pols.

Haast

Op dit moment wachten de partijen nog op de drie wrakingsrechters. Deze rechters van het Hof in Den Haag moeten bepalen of deze twijfels gegrond zijn. Daar is haast bij: zolang er geen nieuwe uitspraak is, blijft het vonnis van de rechter staan en is er dus geen avondklok. De advocaat namens de staat benadrukt dat het van groot belang voor de staat is dat er voor negen uur een uitspraak komt.

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) heeft in ieder geval een ‘dringend advies’ gegeven om de avondklok op te volgen, ook als die voor vanavond niet meer officieel van kracht is.