Tweedehands gamewinkel floreert tijdens coronacrisis

Door de coronacrisis kopen Amsterdammers niet alleen meer spelcomputers en games, maar leveren ze die ook vaker in bij tweedehandswinkels. MarioWii.nl, een winkel voor tweedehands spelcomputers en spellen in Diemen, heeft het nog nooit zo druk gehad als nu.

‘In perioden waarin er minder mag door corona krijgen wij het drukker,’ zegt Wibert Huberts, oprichter van MarioWii.nl. Het bedrijf heeft vorig jaar 45 procent meer omzet behaald dan gemiddeld. Toch komt de tweedehandswinkel niet zonder producten te zitten: ‘Er wordt nu veel meer opgeruimd in huis, waardoor we meer aangeboden krijgen om in te kopen,’ zegt Huberts. Hierdoor gaat er nu meer tijd uit naar het controleren van pakketten.

Wereldwijd zijn mensen meer gaan gamen door de coronacrisis. Zo maakte het gamebedrijf Nintendo in de tweede helft van vorig jaar drie keer meer winst dan normaal. Ook het gameplatform Steam zag een record van 20 miljoen gebruikers tegelijkertijd online in begin maart.

Bij MarioWii.nl vliegen vooral de nieuwe systemen, zoals Wii U en 3DS, over de toonbank tijdens de lockdowns. Maar ook oude systemen en spellen, die met name gekocht worden door verzamelaars, zijn nu meer gewild. De gemiddelde waarde van Nintendo 64 producten – spelcomputers en bijbehorende games die al bijna twintig jaar niet meer verkrijgbaar zijn in reguliere winkels – was sinds 2017 redelijk stabiel, maar is sinds vorig jaar met 30 procent gestegen. ‘Deze toename komt wellicht doordat mensen meer geld overhouden doordat ze niet op vakantie kunnen,’ zegt Huberts.

Tijdens de eerste lockdown was er ook vooral veel vraag naar Wii-games waarbij de speler moet bewegen, zoals Wii Sports, Wii Fit en Wii Zumba. Huberts: ‘De klantenservice werd toen zelfs gebeld met de vraag welk tennisspel het meest realistisch is en bij welk spel je ook een top spin kan geven.’

Na de lockdown, toen de sportscholen weer openden en iedereen erop uit kon, verdween de drukte bij het bedrijf in Diemen en daalde de waarde van de Wii-producten. Maar nadat de coronamaatregelen weer strenger werden, schoot de prijs opnieuw flink omhoog.

Toch ziet de toekomst er niet per se goed uit voor de game-industrie, denkt Huberts. Gamebeurzen, zoals E3 en Gamescom, werden vorig jaar afgelast en het is de vraag of ze dit jaar (op een normale manier) kunnen doorgaan. ‘Hierdoor krijgen ontwikkelaars minder publiciteit, hebben ze minder kans op hulp van uitgevers en hebben winkels als MarioWii.nl minder games om naar uit te kijken en te reserveren. De game-industrie draait nu heel goed, maar het is afwachten of dat zo blijft.’