Jonge GGD-medewerkers: ‘Het is echt een zegen om op kantoor te mogen werken’

‘Toen ik begon in september was ik de 140ste bron- en contactonderzoeker, inmiddels bestaat het team uit bijna vierhonderd mensen.’ Van bron- en contactonderzoek tot het informatienummer, honderden jonge Amsterdammers bemannen de telefoons bij de GGD. Wie zijn deze jongeren en hoe zijn zij bij de GGD terecht gekomen?

Sinds maart 2020 draait GGD Amsterdam op volle toeren om al het extra werk op te vangen. Medewerkers werden heen en weer geschoven en verschillende werkzaamheden moesten tijdelijk worden stilgelegd. Nadat het testbeleid in de zomer werd verruimd, kwam er geld uit Den Haag voor GGD Amsterdam om fors uit te breiden.

Het geld werd ingezet om binnen de afdeling infectieziekten een apart coronateam op te zetten. Via verschillende recruiters werden honderden medewerkers aangenomen, bijna allemaal studenten of recent afgestudeerden. Erik Huijing: ‘Fantastische collega’s, veelal in dezelfde fase als ik: net afgestudeerd en wantrouwig voor thuiswerken in coronatijd.’

Erik Huijing (25) – industrieel ontwerper, afgestudeerd zomer 2020

‘Afgelopen zomer heb ik mijn tweede bachelor – industrieel ontwerpen – afgerond. Ik wist niet zo goed wat ik wilde, na zeven jaar studeren vond ik het wel even welletjes. Omdat ik ook ambitie heb in de atletiek, ging ik op zoek naar parttime werk. Ik ben speerwerper en train acht keer per week.’

‘Werk vinden was heel lastig, tot een vriend me het werk als bron- en contactonderzoeker aanraadde. Het bevalt me ontzettend goed, juist omdat het echt maatwerk is. Je bent soms wel een halve dag bezig met een casus. Eerst bellen met die persoon, vervolgens de administratie doen en dan alle contacten bellen. We werken nu hybride, de helft van de tijd op kantoor en de helft thuis. Het is echt een zegen om op kantoor te mogen werken en met collega’s te kunnen lunchen.’

‘Ik werk via een uitzendbureau, dus in theorie kunnen ze me elk moment ontslaan. Ik ben wel bezig geweest met wat sollicitaties, maar ik mis echt motivatie omdat het werk zo leuk is. Ik twijfel of ik weer wil gaan studeren in september, aangezien ik thuis studeren echt niet zie zitten. Het liefst zou ik een master gaan doen in Barcelona.’

Yvonne Zoethout (25) – student geneeskunde en fotograaf

‘Voor de coronacrisis had ik altijd bijbaantjes in de horeca. Omdat ik graag tropenarts wil worden, leek het me leuk om op de reizigersafdeling van de GGD gaan werken. Ze hadden op dat moment vooral veel mensen nodig in het coronateam, dus ben ik daar in augustus begonnen bij de informatielijn.’

‘Wij beantwoorden vragen van artsen en burgers. Dat zijn dan geen medisch inhoudelijke vragen, maar logistieke vragen en vragen over quarantaine of vaccinatie. Toen ik begon was het een heel klein team en hadden we soms wel zestig man in de wachtrij. Nu bestaat het team uit ongeveer dertig mensen. Het is een hele gezellige omgeving om te werken en het is heel fijn dat we naar kantoor kunnen.’

‘Omdat ik het eigenlijk te druk heb, ga ik stoppen bij de GGD. Ik ben bezig met mijn scriptie en daarnaast schrijf ik een boek over opgroeien met een dubbele identiteit. Mijn moeder komt uit Tanzania en mijn vader uit Nederland. Ik zou dit werk sowieso niet heel lang willen blijven doen, puur omdat corona op een gegeven moment je neus uit komt. Het gaat nergens anders meer over, in je thuisomgeving niet en op je werk niet.’

Yannick Mahieu (25) – bewegingswetenschapper, afgestudeerd in maart 2020

‘Een week nadat ik afstudeerde, begon de lockdown. Ik zocht vooral naar werk als onderzoeker, maar op een gegeven moment dacht ik: ‘Ik wil in elk geval iets doen waarbij ik een maatschappelijke impact kan hebben.’ Toen zag ik een persbericht langskomen waarin stond dat de GGD mensen nodig had voor het bron- en contactonderzoek en heb ik een open sollicitatie gestuurd.’

‘Toen ik begon in september was ik de 140ste bron- en contactonderzoeker, inmiddels bestaat het team uit bijna vierhonderd mensen. Ik had echt het gevoel dat ik bij een startup terecht kwam waar heel veel nog ontwikkeld moest worden, maar waar iedereen stond te springen om de schouders eronder te zetten. Als je houdt van flexibiliteit, snelle ontwikkelingen en nieuwe dingen leren dan is dit echt de goede plek. Als het beleid twee weken hetzelfde blijft, zijn we verbaasd.’

‘Er ontstaan ook steeds nieuwe functies. Ik ben naast het bron- en contactonderzoek nu bezig met de data analyse van al de gegevens die wij binnenkrijgen. Met een team van 21 mensen houden we dagelijks in de gaten waar de besmette mensen zijn geweest en wat voor plekken dit zijn, bijvoorbeeld werkplekken of paramedische locaties. Die informatie gaat vervolgens naar het RIVM.’

Tijn Rozemuller (22) – student geneeskunde, wacht op start coschappen

‘De wachttijd voor de coschappen is in Amsterdam normaal een jaar, maar door de coronacrisis duurt het wat langer. Ik wacht nu al meer dan een jaar en werkte in een restaurant om geld te sparen. Het plan was om van september tot november 2020 door Japan te reizen, maar dat kon natuurlijk niet doorgaan. ’

‘Ik woon in Amsterdam-West, maar hoorde via een vriend dat de GGD in Zaandam hard op zoek was naar mensen voor het bron- en contactonderzoek. Het team in Zaandam is veel kleiner, we werken met ongeveer twintig mensen tegelijk op kantoor. Het zijn bijna allemaal jonge mensen met een medische achtergrond. Je werkt dus met mensen met dezelfde interesses en omdat we deels op kantoor mogen werken hebben we veel sociaal contact. Dat is wel heel speciaal in deze tijd.’