Voorbereider aanslag Gay Pride: ‘Ik wil zulke gedachten niet hebben’

‘Soms voel ik mij zo woest dat ik iedereen op straat neer zou willen schieten’, zegt Tahsin E. Hij zit met zichzelf in de knoop. ‘Ik wil die gedachtes eigenlijk helemaal niet hebben, maar ik word er wel steeds mee geconfronteerd.’

Tahsin E. staat donderdag terecht in De Bunker, een zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West. De 32-jarige Amsterdammer wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Zo zocht hij via Twitter naar een Kalasjnikov om te gebruiken tijdens de Gay Pride van 2020 en stond zijn harde schijf vol IS-beeldmateriaal van executies, oorlogen en ontploffingen. Ook heeft hij toegegeven te fantaseren over het plegen van een aanslag op politiebureau Amsterdam Osdorp.

Hij zou al sinds kleins af aan gefascineerd zijn door oorlogen. Tahsin E. ontkent geradicaliseerd te zijn. ‘Het is gewoon een hobby van mij’, zegt hij. Naar oorlogsvideo’s kijken geeft hem een euforisch gevoel.

Tahsin E. werd in 2019 al veroordeeld voor het maken van een op afstand bedienbaar ontstekingsmechanisme. Deskundigen hebben toen autisme spectrum stoornis en een stoornis in het gebruik van middelen bij hem vastgesteld. Hij werd opgenomen in psychiatrisch centrum De Woenselse Poort, waar het personeel hem als ‘vriendelijk, behulpzaam en zachtaardig’ heeft ervaren.

‘Ik kan niet mijn hele leven in een kliniek blijven, maar als ik in een kliniek ben dan gaat het wel goed met mij’, zegt Tahsin E. ‘Vier jaar geleden lag ik alleen op bed te staren naar het plafond. Ik at niet en ik douchte niet. Het ging de laatste tijd juist een stuk beter.’

Tahsin E. zegt al vijf jaar lang met zichzelf te worstelen. In 2016 werd zijn huisgenoot doodgeschoten door de politie (‘doorboord door zes kogels’) nadat deze een mes had gepakt om zich te verweren tegen TBS dwangopname. Volgens Tahsin E. heeft dat voorval veel impact op hem gehad. ‘Als ik politie op tv zag dan vloekte ik en zapte ik meteen weg.’

Vier jaar geleden werd het hem teveel en zocht hij de confrontatie op. ‘Waarom schieten jullie mij niet neer?’ had hij aan politieagenten gevraagd. ‘Ik ben beschadigd. Ik wil dood.’ In de rechtszaal spreidt Tahsin E. zijn armen. Op die manier had hij er toen bij gestaan, zegt hij, klaar om geraakt te worden. In plaats van zijn doodswens in te willigen hadden de agenten pepperspray in zijn gezicht gespoten.

Toen Tashin E. op 5 december 2019 werd ontslagen uit psychiatrisch centrum De Woenselse Poort, was hij ineens nagenoeg op zichzelf aangewezen. Het nieuwe jaar zou er haast geen huisbezoek zijn geweest in verband met de coronamaatregelen. Twee mannen van reclassering bevestigen dat ‘er niet is opgevolgd zoals er opgevolgd had moeten worden’. Het ging al vrij snel bergafwaarts met Tashin E. Volgens familieleden gedroeg hij zich vreemd en agressief.

Op 19 juli 2020 plaatste hij een tweet met de vraag of iemand een Kalasjnikov te koop had om te gebruiken tijdens de Gay Pride. Later heeft hij tegen de politie hierover gezegd dat als hij oprecht op zoek was geweest naar een Kalasjnikov, hij dat niet op Twitter gezet zou hebben. De rechter vindt dat geen onlogische gedachte. ‘Maar waarom plaatste u dat bericht dan? Het lijkt wel alsof u de problemen opzoekt.’

Volgens Tahsin E. is het plaatsen van berichten vooral een uitlaatklep. ‘Als ik mijn gedachten in een dagboek schrijf dan voel ik me niet gehoord’, zegt hij. ‘Daarom doe ik het op Twitter.’ Zijn advocaat Inge Raterman benadrukt dat afgevraagd moet worden of de uitingen voorbereidingshandelingen waren met terroristisch oogmerk, of dat het een noodkreet was van iemand die het psychisch zwaar heeft.

Drie deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de geestelijke gesteldheid van Tahsin E. Volgens een psycholoog zou hij een versterkte gevoeligheid hebben voor aandacht, een gebrekkige emotieregulatie hebben en blijvend afhankelijk zijn van steun en sturing. ‘Hij heeft niet geleerd om met zijn stoornis om te gaan en heeft daardoor de neiging om zich terug te trekken en te verliezen in bijzondere fascinaties, en soms ook in drugs en medicatie’, zegt hij.

Het advies van de deskundigen is om TBS met voorwaarden op te leggen. Tahsin E. zal naar alle waarschijnlijkheid blijvend afhankelijk zijn van begeleiding, maar omdat provocaties ook plaatsvinden in contact met hulpverleners zal ook enige vorm van autonomie teruggegeven moeten worden. ‘Dat is best een wankel evenwicht’, merkt de rechter op.

Volgens de officier van justitie worden mensen in Nederland niet vervolgd om wat ze denken, maar wel wanneer dit overgaat in intenties. In een korte periode heeft Tashin E. onder andere maatbekers, injectienaalden en een elektrolyse apparaat gekocht, naar eigen zeggen om kaliumnitraat te maken.

De uitingen op sociale media, het bewaren van video’s op de harde schrijf, en het inkopen van chemische middelen zouden op zichzelf misschien geen strafbare voorbereiding zijn, maar uit die combinatie van acties zou wel voorbereiding met terroristisch oogmerk kunnen worden afgeleid. Dat is wel strafbaar, ongeacht of het daadwerkelijk heeft geleidt tot het plegen van een misdrijf.

De officier van justitie doet vooralsnog geen strafeis. Ze wacht nog tot de deskundigen de voorwaarden hebben bepaald die bij de TBS maatregel zouden gelden. Naar verwachting wordt de zaak op 1 april vervolgd.