In de tot buurthuis omgetoverde Melkweg komen Amsterdamse jongeren weer samen

Uit de speakers in de Melkweg klinkt na maanden weer muziek. Het poppodium heeft zich sinds zaterdagmiddag omgedoopt tot buurthuis, met een speciale focus op de jongeren uit Amsterdam. ‘Je kan het misschien zien als protest, maar het gaat vooral om weer even samenkomen’, vertelt een van de aanwezigen Dewi Kamstra (18). 

Tientallen tafels staan in de grote zaal, elk gedrapeerd met rood-wit geblokte tafelkleden. Met zwoele r&b-muziek op de achtergrond, verzorgd door DJ Atti die op het podium staat, worden door de hele zaal bordspellen gespeeld. Het is een groot verschil met het gehos, het klotsende bier en de harde muziek waar de zaal doorgaans om bekend staat.

Met de opening als buurthuis sluit de Melkweg zich aan bij het rijtje cultuurorganisaties die deze week uit protest opengingen. Al ziet de organisatie het zelf niet per se als protest. ‘Je mag ervan maken wat je wilt’, zegt bedrijfsleider Lennaert Hilgers. ‘Wij willen vooral jongeren een plek bieden waar ze weer samen kunnen komen.’ De organisatie is van plan elk weekend het buurthuis open te stellen, zolang geen andere evenementen mogelijk zijn.

Saai

Elin (16) en Zoë (15) spelen in de grote zaal een kaartspel met kaarten van A4 formaat. ‘Afgelopen tijd was saai’, zegt Elin. ‘Ik zie mijn vrienden af en toe, maar eigenlijk kunnen we alleen maar naar de stad en daar een beetje rondlopen.’ Haar moeder had de actie van de Melkweg gezien en de twee vriendinnen op pad gestuurd. Als het buurthuis volgende weekenden nog doorgaat, komen ze nog een keer. ‘Maar dan nemen we wel meer vrienden mee’, vertelt Zoë.

Honderd mensen hebben zich voor de eerste dag als buurthuis aangemeld. Van twaalf tot vijf uur ‘s middags kunnen mensen gratis binnenlopen. Rond een uur of drie zijn meer dan zestig mensen binnen. In de hal staan een koffieautomaat, koelkast met frisdrank en een fruitmand waar iedereen van mag pakken. Een paar van de jongste aanwezigen in het buurthuis rennen gillend langs.

Rutte-kleurplaat

Moira Power (21) kleurt samen met Dewi Kamstra (18) in het hoekje van de kleine zaal een kleurplaat van Mark Rutte in. In deze zaal staan ook tafels met spellen. Op het grote scherm van het podium kan Mario worden gespeeld. ‘Ik heb veel alleen thuis gezeten afgelopen maanden’, vertelt Power. ‘Met name jongeren zitten thuis met depressies’, vult Kamstra haar aan. ‘Er wordt heel veel van ons gevraagd, maar we krijgen weinig ervoor terug; we mogen nog steeds bijna niets.’

‘Het is natuurlijk idioot dat de cultuursector niet open mag. Alles is hier goed geregeld’, vertelt ze. Toegegeven: de tafels staan netjes op anderhalve meter afstand van elkaar en bij verplaatsing dragen de aanwezigen een mondkapje. ‘Uit cultuur haal je ontspanning’, zegt Power. ‘Maar met de maatregelen wordt het weggezet alsof dat niet belangrijk is.’

Handhavers

Of de actie door de gemeente wordt toegestaan, is nog onduidelijk. Bedrijfsleider Hilgers vertelt dat gelijk bij de opening handhavers bij de deur stonden, maar die deelden nog geen waarschuwing uit. ‘Misschien komt die maandag nog. Maar wij vinden dat deze buurthuis-functie binnen onze statuten valt’, vertelt Hilgers. Hij laat zien dat daarin staat dat de Melkweg onder andere sociale cohesie faciliteert. 

Het resultaat van Powers en Kamstra’s creatieve uitspatting wordt op een paal in de zaal geplakt: Mark Rutte als alien en The Joker. De activiteiten voor het buurthuis voor komende weekenden zijn nog niet definitief. In de aankondiging staat dat bezoekers films kijken met rapperscollectief SMIB, 30 Seconds spelen met Youtuber Défano Holwijn en workshops kunnen verwachten.

Tekeningen van Dewi Kamstra (18) en Moira Powers (21): Rutte als alien en The Joker