Ook meldingen seksueel overschrijdend gedrag binnen PvdA

Jaarlijks opent de Balie in Amsterdam haar deuren voor ‘Operatie Interview’, waarbij een gast om de beurt wordt bevraagd door drie interviewers. Deze editie is PvdA-leider Lilianne Ploumen te gast, die tot het moment van de eerste vraag niet wie haar gaat interviewen. Dit zorgt voor verrassende resultaten: Ploumen meldt van grensoverschrijdend gedrag binnen de PvdA.

De sfeer is onwennig in de zaal: zonder publiek klinkt het tikken van Ploumens hakken op de vloer nog luider. Ondanks dat de Balie zich omgedoopt heeft tot kerk, neemt Ploumen gehuld in een pak van panterprint plaats voor een lege zaal. Na een opening van moderator Martijn de Greve, verruilt hij zijn plek met de vlijmscherpe Lievisse Adriaanse. Ploumen schuift een beetje op haar stoel en trekt haar jasje nog eens recht. Net vertelde ze nog dat ze zich vooral ergert aan mannen die haar interrumperen. Met Adriaanse tegenover haar lijkt dat meteen op de proef te worden gesteld. 

Politieke correctheid van de bovenste plank

De interesse van de verslaggever ligt vooral bij de toekomst van Ploumen en of zij de laatste leider van de PvdA wordt. Haar reactie hierop: “Weet ik niet”. Een voorbeeld voor de meeste antwoorden van Ploumen, die best politiek correct blijven in het verloop van de avond. Zoals Lievisse Adriaanse zelf zegt: “Ze geeft antwoorden op vragen die best aardig klinken, maar die vervolgens haar eigen verhaal zijn en niet zo zeer wat je als interviewer wil horen.” 

Het tweede gesprek is met Simone Van Geest, voormalig politiek assistent van Ploumen maar ook haar rechterhand. Haar interview, zoals ze aangeeft tijdens het programma is mals. “Ik zal nooit iets aan haar vragen waardoor de redactie zal denken, oh wat een heerlijke scoop”. Dit is ook te merken tijdens het interview zelf, want veel vragen stelt van Geest niet. Als journalist en kijker een teleurstelling. 

Pvda en seksueel overschrijdend gedrag

En van een teleurstelling naar een goedmaker tijdens het interview door Naeeda Aurangzeb, die met het nieuws van de week probeert Ploumen goed aan te tand te voelen. Ploumen verscheen afgelopen week bij M aan tafel, om de uitspraken van John de Mol in de inmiddels beroemde BOOS aflevering over The Voice of Holland te bespreken. Hier was ze heel hard tegen de Mol, net zoals andere media. “We weten allemaal dat overal gebeurt”, zei Ploumen aan tafel bij M. 

‘Als er een plek is waar machtsmisbruik en seks samenkomt is het in de politiek’, zegt Aurangzeb, ‘Maar hoe zit het dan binnen de PvdA?’ Ploumen antwoord: ‘Binnen de partij van de Arbeid worden er ongetwijfeld meldingen gedaan en daar wordt onderzoek naar gedaan. Soms weet ik ervan en soms niet’. Een antwoord vergelijkbaar met die van De Mol tijdens de aflevering van BOOS, geeft de Greve aan. 

En De Greve stopt daar niet: tijdens de analyse van de interviews met Ploumen en de interviewers besluit hij om toch nog in te haken op de uitspraak die Ploumen maakte over seksueel overschrijdend gedrag binnen de PvdA. Zo reageert Ploumen, die zich vaker heeft uitgesproken voor vrouwenrechten. ‘Ik wil het gevoel van de ander niet toe-eigenen, Ik heb de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het veilig is… Desondanks kan het best zijn dat iemand zich niet veilig voelt’. De Greve is nog niet tevreden en de sfeer tussen hem en Ploumen wordt onwennig: wangen worden roder.  In de ‘wandelgangen’ van de PvdA dwalen verhalen rond over machtsmisbruik van mannen bij kwetsbare vrouwen, stagiaires bijvoorbeeld, stelt De Greve. Ploumen reageert hierop resoluut: ‘Ik weet dat er meldingen zijn gedaan en dat er naar aanleiding van die meldingen onderzoek is gedaan.’ De stotter in Ploumens stem legt haar zenuwen bloot. Of er daadwerkelijk consequenties aan de meldingen vast hangen, laat ze voor nu in het midden.

Het fragment uit De Balie is hier terug te kijken: https://debalie.nl/programma/operatie-interview-lilianne-ploumen-23-01-2022/