Barvrouwen over ongewenst gedrag: ‘Dan voelde ik overal handen over mijn billen’

Vrijdagmiddag stond Manuel Broekman terecht voor de aanranding van een barvrouw. Hij zou haar twee keer in de borsten en een keer in haar kruis hebben gegrepen. In hoeverre is ongewenst gedrag van mannelijke gasten een uitzondering? NAP Nieuws sprak met vier Amsterdamse barvrouwen.

Een hand op je heup. Net iets te laag, te lang, te gretig. ‘Op een drukke avond kan het wel vijf of tien keer gebeuren’, vertelt de 23-jarige Noah, die niet bij de achternaam genoemd wil worden om haar werkplek onbekend te houden. ‘Als je Noah de barvrouw hebt en Noah als vrouw, dan maakt die eerste veruit het meeste ongepaste gedrag mee.’

De alcohol en de ongelijke verhouding tussen gast en barvrouw leiden in veel situaties tot ongewenst gedrag. Vaker dan bij hun mannelijke collega’s, valt Noah op. ‘Een tijd terug stond er iemand dronken tegen me aan te twerken. Ik kan dat wel hebben, maar het is heel raar en bij mijn mannelijke collega zou je het niet doen.’

Aanranding

Het ongewenste gedrag kan ook overgaan in aanranding. Sara (22), die niet met haar achternaam in het artikel wil omdat ze haar verhaal normaal niet snel deelt, was achttien toen ze in een bruine kroeg ging werken. ‘Daar stonden 50-jarige Jordanezen tot diep in de nacht te hossen en te lallen. Het was altijd bomvol.’ Sara was de jongste en werd vaak de zaal in gestuurd om glazen te halen. ‘Daar ging het mis. De eerste keer dat ik een stap achter de bar vandaan zette wist ik niet wat me overkwam. Ik voelde overal handen en werd vol in mijn tieten en billen gegrepen. Ze zeiden dan ‘Ik zag je al de hele avond geil staan doen achter die bar, kom jij maar ’s hier.’ Met een stapel glazen kon ik ze niet eens van me afslaan.’

‘Hij spuugde zijn kwijl in mijn oog’

Maar ook niet-seksueel grensoverschrijdend gedrag komt voor. Zo werd Hinde Omvlee (25) op een avond dat ze een man weigerde nog te schenken in haar gezicht gespuugd. ‘Hij accepteerde niet dat ik en mijn collega, ook een vrouw, hem wegstuurde. Hij was doorgesnoven en sloot ons in achter de bar. Toen spuugde hij zijn kwijl in mijn oog.’

Na het spuugincident merkte Omvlee dat haar mannelijke collega’s haar niet meteen geloofden. ‘Ze vonden het raar omdat hij tegen hen nooit zo deed. Hè hè, Einstein, dacht ik. Tuurlijk niet, jij bent een man. Ik moest hen toen eerst overtuigen. Sommigen vonden dat hij terug mocht komen, dat vond ik heel lastig.’ Omvlee stelde een ultimatum, hij of ik. ‘Toen begrepen ze het.’

Weer een viezerik

Maar ook alleen opmerkingen kunnen ontregelen, vertelt de 23-jarige Puck van den Berg. Ze serveerde in een restaurant een professor met wie ze over zijn werk praatte. ‘Ik was oprecht geïnteresseerd en het was een leuk gesprek. Later zei hij ineens: ‘Ik zie dat je een string aan hebt onder je jurk.’ Er was niemand in de buurt die het hoorde. Toen was ik wel even in de war en teleurgesteld. Ik dacht dat hij aardig was. Was het weer zo’n viezerik.’

Wat misschien vleiend bedoeld is, geeft toch vaak een onprettig gevoel, herkent ook Noah: ‘Als je roept ‘O, wat zie je er lekker uit’ dan voel ik me vooral een object.’ Het zijn vervelend opmerkingen verpakt als complimenten, stelt Van den Berg. ‘Over wat ik aan heb, hoe ik eruit zie en vaak over mijn kont.’ Waar ligt de grens dan tussen een leuke opmerking en een seksuele toespeling? Simpel, stelt Van den Berg: ‘De enige complimenten die je kan geven zijn ‘lekker biertje getapt’, ‘goede service’ en ‘lekker bezig’. Al het andere doet er niet toe. Als je iemand leuk vindt laat dan je nummer achter. Zo kan dat geflirt zich buiten het werk afspelen, waar het hoort.’

De achternamen van Noah en Sara zijn om privacyredenen weggelaten. Hun volledige namen zijn bekend bij de redactie.

Heb je hulp nodig na een seksuele ervaring? Bel Centrum Seksueel Geweld, telefoonnummer 0800-0188