Vijfduizend mensen bezichtigen Gouden Koets tijdens lockdown

Ruim vijfduizend geïnteresseerden bezochten in de afgelopen twee weken de Gouden Koets. Op de binnenplaats van het Amsterdam Museum was het koninklijke rijtuig sinds 15 januari gratis te bezichtigen. Na een restauratie van vijf jaar staat de koets hier sinds juni opgesteld als onderdeel van de tentoonstelling De Gouden Koets. Vanwege de coronamaatregelen moest het museum haar deuren sluiten, maar de binnenplaats bleef tussen 10.00 en 16.00 geopend.

Het museum besloot de koets tijdens de sluiting vrij toegankelijk te maken. In de weekenden trok het tijdelijke museumstuk de meeste bezoekers. Op 15 en 16 januari telde het Amsterdam Museum 1334 bezoekers, in het weekend daarop waren dat er een krappe tweeduizend. Gisteren was de Gouden Koets voor het laatst gratis te bezichtigen: vanwege de versoepelingen mag het museum vandaag haar deuren weer openen. De koets is dan alleen te zien als onderdeel van de tentoonstelling waar ze onderdeel van uitmaakt.

Tot 28 februari is het rijtuig in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. In maart gaat de Gouden Koets terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag. Of het voertuig in de toekomst nog tentoongesteld of in gebruik genomen gaat worden, is onduidelijk. Koning Willem-Alexander liet twee weken geleden in een videoboodschap weten de Gouden Koets voorlopig niet te gebruiken. Er is veel discussie over het paneel Hulde der Koloniën, dat het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken. ‘De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval’, zei de koning in de video.

Met de tentoonstelling is de koets terug waar ze oorspronkelijk vandaan komt. In 1898 gaven de inwoners van Amsterdam de Gouden Koets cadeau aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Omdat doneren vanaf 25 cent kon, kreeg de koets de bijnaam ‘gouden kwartjeswagen’.

De tentoonstelling De Gouden Koets is nog tot 28 februari te zien is het Amsterdam Museum. Via de website www.goudenkoets.nl is de tentoonstelling online te bezoeken.

Foto: Amsterdam Museum.