Volt Amsterdam-lijsttrekker Broersen: ‘Ik weet wat er leeft.’

In aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen maakt NAP Nieuws de serie Jonge Politieke Dromers. In deze serie gaat de redactie in gesprek met jonge partijleden.

Juliet Broersen (25), de nummer één van Volt in Amsterdam, ziet haar leeftijd juist als een voordeel. Jongeren in Amsterdam kunnen volgens Broersen het beste vertegenwoordigd worden door iemand uit hun eigen generatie. 

Broersen zit aan de houten keukentafel van haar appartement in De Baarsjes. Ze vertelt hoe ze haar taak als politicus voor zich ziet. ‘Uiteindelijk wil ik als jonge politicus openstaan voor het gesprek met iedereen. In mijn eigen buurt praat ik vaak met winkeleigenaren en ik ken al mijn buren. Zo weet ik wat er leeft.’ Ze zwaait vrolijk door haar raam naar haar overburen. 

Een maand na de landelijke oprichting van Volt in 2018 sluit Broersen zich aan bij de partij. Volt doet straks in maart voor de eerste keer mee aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond maakt de partij kans op 5 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Met een Europees perspectief hopen ze innoverende oplossingen te bieden voor Amsterdamse problemen.

Gedwongen samenwonen 

De woningnood heeft deze verkiezingen de hoogste prioriteit voor Broersen. In haar directe omgeving ziet ze de problematiek. ‘Ik heb vriendinnen die nu nog bij hun ex wonen omdat ze geen nieuwe woning kunnen vinden.’ Zelf woont ze in een appartement op vierhoog met een huisgenoot. ‘In een huurwoning waar ik helaas te veel geld voor betaal.’

Veel Amsterdammers hebben moeite om een geschikte woning te vinden. De schuld wordt vaak neergelegd bij expats. Maar ‘internationals’, zoals Volt ze liever noemt, zijn volgens Broersen niet het probleem. Volgens haar ligt de schuld bij de politiek. ‘De politiek had veel eerder een oplossing moeten vinden. Ik vind dat je naar niemand – noch de internationals, noch de vluchtelingen – een vinger kan wijzen.’

Broersen ziet de oplossing in het bijbouwen van woningen. Meer woningen voor lage- en middeninkomens zijn nodig zodat mensen kunnen doorstromen naar woningen die voor hen geschikt zijn. ‘We moeten hierbij kijken naar huisvesting voor ouderen, studenten en vluchtelingen.’ Op de vraag waar deze woningen dan gebouwd moeten worden, heeft Broersen niet direct een antwoord: ‘Amsterdam is al best druk.’ 

Pioniers en creatieve mensen

Volt staat voor Europese samenwerking, waarbij expats warm worden verwelkomd. Na een recent interview met AT5 kreeg de Amsterdamse fractie felle kritiek over zich heen op Twitter. De partij zou zich niks aantrekken van de gewone Amsterdammer. Dat is niet zo, zegt Broersen. ‘Natuurlijk heb ik een Europese kijk, maar ik doe heel bewust mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.’ Volgens haar is de stad een plek voor pioniers en creatieve mensen met goede ideeën.

Volt zegt herkenbaar te willen zijn voor alle Amsterdammers, al bestaat hun kieslijst voornamelijk uit relatief jonge, witte mensen. Broersen zegt dat ze hier veel kritiek op hebben gekregen. ‘Ik ga eerlijk met je zijn: Ik baal enorm van het gebrek aan diversiteit. We werken nu samen met een externe organisatie om te kijken waar we kunnen verbeteren.’ Welke organisatie dat is, weet ze niet. De woordvoerder van Volt laat weten dat dit The Inclusion Studio betreft. Dit is een adviesbureau dat organisaties advies geeft over diversiteit en inclusie.

Een nieuwe generatie

Broersen legt uit dat Volt benaderbaar wil zijn voor andere politieke partijen. Om het vertrouwen in de politiek te herstellen, is samenwerking nodig. ‘Als we het eens zijn met een andere partij, dan geven we dit toe.’ De huidige bestuurscultuur heeft volgens deze jonge politicus geen toekomst. ‘Hoelang het duurde om een nieuwe coalitie te vormen, zegt heel veel.’

Het is daarom essentieel om de nieuwe generatie te betrekken bij de politieke besluitvorming, vindt Broersen. Ze ziet dat veel jongeren zich uitspreken. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de klimaatmars. Als partij hebben we een jonge achterban die graag meepraat.’ Ze gaat geregeld het gesprek aan met jongeren via Instagram. Haar leeftijd ziet ze als een voordeel: ‘Jong zijn in de politiek is de beste manier om jongeren te vertegenwoordigen.’