Clayde Menso treedt aan als nieuwe directeur bij ITA

Clayde Menso is de nieuwe directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Hij volgt Wouter van Ransbeek op, die de functie begin dit jaar naast zich neer heeft gelegd. Menso zal per 1 april deel uitmaken van de driekoppige directie.

Internationaal Theater Amsterdam (ITA), het grootste theater van de stad, heeft haar nieuwe directeur bekendgemaakt: Clayde Menso. Menso zal 1 april 2022 met zijn nieuwe functie beginnen. Hij is op het moment algemeen directeur van Amerpodia, een collectief van drie cultuurhuizen in Amsterdam. Hij zal samen met Ivo van Hove en Margreet Wieringa deel uitmaken van de driekoppige directie.

Clayde Menso gefotografeerd door Fabian Calis

Menso is de opvolger van creatief directeur Wouter van Ransbeek. Van Ransbeek heeft afgelopen oktober zijn vertrek bij ITA aangekondigd. Begin dit jaar legde hij zijn werkzaamheden definitief naast zich neer. De reden van zijn beslissing lag in de ambitie om een nieuwe stap in zijn carrière te zetten. ‘Je moet jezelf dwingen om nieuwe dingen te proberen’, zei Van Ransbeek in december tegen Het Parool.

‘Ik vind het belangrijk om plekken te creëren waar mensen met elkaar in gesprek raken en waar zij tot andere inzichten komen’, zegt Menso in het persbericht. ‘Ik wil graag bijdragen aan een theater waar iedereen zich welkom voelt.’

De woordvoering van de ITA was niet bereid om verdere toelichting te geven over het sollicitatieproces en verwijst naar het persbericht.