Amsterdam wil koopwoningen vanaf 1 april beschermen tegen verhuur door beleggers

De gemeente Amsterdam wil vanaf 1 april 2022 opkoopbescherming invoeren voor huizen met een WOZ-waarde tot en met 512.000 euro. Deze bescherming houdt in dat de koper een huis in de hoofdstad zelf moet bewonen en de eerste vier jaar niet mag verhuren.

De ‘zelfwoonplicht’ geldt voor huizen met een WOZ-waarde tot en met 512.000 euro en is daarmee van toepassing op 60 procent van de woningen in Amsterdam. Dat blijkt uit een persbericht dat de gemeente donderdagochtend 3 februari verstuurde. Het doel van de maatregel is voorkomen dat woningen opgekocht worden door beleggers om daarna duur te verhuren.

Dat is hard nodig, schrijft Wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen, SP) in het persbericht: ‘In Amsterdam is op dit moment één op de drie woningen in handen van particuliere beleggers. De meest recente cijfers van Wonen in Amsterdam laten zien dat duizenden koopwoningen van de markt zijn gehaald en als dure huurwoning worden verhuurd.’ De opkoopbescherming moet de kansen op een koopwoning van starters en middeninkomens vergroten.

Geen schade voor studenten en hurende starters

De invoering van de opkoopbescherming helpt de starters die op zoek zijn naar een koophuis, maar beperkt het vrije huursegment in de hoofdstad. Dat leidt tot zorgen bij studenten en hurende starters. Zij vrezen dat ze nu nog moeilijker aan een woning kunnen komen. 

Daar is de woordvoerder van Wedemeijer het niet mee eens: ‘De opkoopbescherming maakt het voor deze groepen niet lastiger om een woning te vinden omdat zij niet huren van beleggers. Beleggers kunnen namelijk meer geld neerleggen voor huizen dan particulieren en dat vertaalt zich door in enorm dure huren die studenten en starters niet kunnen betalen.’

Bovendien blijven corporaties nieuwe woningen creëren en worden ook middeldure woningen in grote getalen bijgebouwd. Dat zijn de woningen waar studenten en hurende starters wonen, legt de woordvoerder uit.

Uitzonderingen op de opkoopbescherming

Er gelden een paar uitzonderingen op de zelfbewoningsverplichting. Een huis mag bijvoorbeeld wel verhuurd worden aan directe familieleden. Bij een verblijf in het buitenland mag de eigenaar zijn woning ook tijdelijk verhuren aan anderen. Daarvoor is een vergunning nodig waar de gemeente op zal handhaven, zegt de woordvoerder van Wedemeijer. Woningen die dienen als bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen ook worden verhuurd.

Amsterdam is niet de enige gemeente waar opkoopbescherming wordt ingevoerd. In zestien Rotterdamse wijken geldt een soortgelijke regeling voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Ook tientallen andere gemeenten zijn bezig met een zelfbewoningsplicht.

In Amsterdam wordt het voorstel voor de opkoopbescherming op 9 februari besproken in de raadscommissie Wonen en Bouwen. Op 16 februari volgt een stemming in de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de opkoopbescherming, gaat het voorstel op 1 april 2022 in.