Jonge kunstliefhebbers: ‘De kunstwereld moet toegankelijker en inclusiever’

Is het (ver)kopen en verzamelen van kunst alleen voor de elite? Niet als het aan Nadia Mazlin (23), Bob Scholte (23) en Wouter van Herwaarden (31) ligt. Deze drie jonge mensen werken in de kunstwereld als programmamanager, handelaar en galeriehouder. In deze podcast: een gesprek met hen over de toekomst van hun veld.

Geïnspireerd geraakt na het luisteren van de podcast? Bob, Nadia en Wouter hebben ieder nog een tip voor waar te beginnen met zoeken als je kunst wilt gaan verzamelen.

Ik zou zeggen: Marktplaats. Of Catawiki, daar loopt elke dag wel een leuke veiling af. En omdat het zoveel objecten zijn, kun je soms voor een redelijk bedrag mooie kunstwerken kopen van gerenommeerde kunstenaars. Maar wel een disclaimer: veel is vervalst, en niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt. Er zit dus wel enig risico aan.

Bob Scholte, kunsthandelaar bij Bob Scholte Art

Beeld: Studio Jan Willem van Riel

Patty Morgan is een platform gerund door kunstenaars. Je kan hier van allerlei soorten kunst vinden in veel verschillende prijscategorieën. Ze hebben een uitgebreide webshop waarin je kunt browsen en meteen de prijs kan zien. Daarbij maken ze gebruik van de KunstKoop van het Mondriaanfonds, waarbij je een kunstwerk maandelijks kunt afbetalen, en kan je advies vragen als je er niet uitkomt.

Nadia Mazlin, programmamanager bij Young Collectors Circle

Beeld: Isabel Kevenaar

Neem eens een kijkje bij galerie Madé van Krimpen: ook een jonge galeriehouder. Zij verkoopt veel werk in oplage. Dat is vaak een leuk begin van een kunstcollectie, omdat het betaalbaar is. Ze werkt me hippe, jonge kunstenaars zoals Duran Lantink, die ook een jong publiek zullen aanspreken.

Wouter van Herwaarden, galeriehouder bij Galerie Fleur & Wouter

Beeld: Cleo Goossens