Seksistische roman nekt Volt-kandidaat (plek vier)

Martin Gravelotte, plek vier op de kieslijst van Volt Amsterdam, trekt zich terug uit de verkiezingsrace vanwege een vermeend seksistisch boek dat hij in 2005 uitgaf.

Het boek, Waterlooplein 2, kwam de afgelopen tijd onder de aandacht na vragen van Het Parool. In 2006 ontstond al commotie over het boek nadat GroenLinks het boek ‘uitgesproken seksistisch’ noemde.

Het verhaal gaat over twee directeuren die een mysterieuze zelfmoord van een gemeentesecretaris onderzoeken. En passant verleiden de mannen jonge stagiairs op het stadhuis. ‘Hij nam haar mee naar huis en neukte haar zo ongenadig dat ze haar theorietentamen Inleiding in de Romantiek van de dag erop volkomen verknalde.’

Supergoede kandidaat

Volt was op de hoogte van het boek voordat de kandidaatscommissie besloot Gravelotte op de kieslijst te plaatsen. Itay Garmi, de nummer twee van de partij, zegt dat Gravelotte het boek destijds heeft besproken met de commissie. ‘Wij vonden hem een supergoede kandidaat.’

Garmi: ‘Het is zeventien jaar geleden, destijds heeft hij afstand genomen van het boek en zijn excuus aangeboden.’ Gravelotte beroept zich op zijn artistieke vrijheid en zegt dat het om fictie gaat. Hij trekt zich terug van de kieslijst om Volt geen verdere schade te berokkenen. Garmi vermoed dat hij nog wel lid blijft van de partij. ‘Het is een zwaar besluit voor Martin, dat moet hij eerst verwerken.’     

Een reactie van Gravelotte volgt op de website van Volt.