Amsterdamse huisartspraktijken te klein voor nieuw personeel

Bijna tweederde van de huisartsen in Amsterdam kan geen nieuw personeel aannemen vanwege ruimtegebrek in de praktijk. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Het gaat voornamelijk om het aannemen van doktersassistenten en praktijkondersteuners (POH’ers). Van de 445 huisartsenpraktijken die Amsterdam telt, heeft 64 procent te weinig ruimte voor nieuw personeel. Uit de peiling blijkt ook dat minstens de helft van de Amsterdamse huisartsen door de beperkte ruimte geen coassistenten kan opleiden.

Hoge werkdruk

Zorgelijk, vindt huisarts en voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring Daphne Tabak. Ze heeft een praktijk in Amsterdam-Oost en is één van de Amsterdamse huisartsen die de nadelige gevolgen van een te kleine praktijk ervaart. In verband met de hoge werkdruk door corona zou Tabak graag extra POH’ers in dienst willen nemen, maar ze heeft hier geen werkplekken voor.

Aan de praktijk van Tabak zijn in totaal 2270 patiënten verbonden. Hiervan zijn 252 patiënten ouder dan zeventig. Ze heeft momenteel geen POH’ers-ouderen in dienst: praktijkondersteuners die normaalgesproken verantwoordelijk zijn voor patiënten die hulp behoeven op het gebied van thuiszorg, dementie of eenzaamheid. Tabak draagt de zorg voor haar oudere patiënten daarom nu zelf. Om te voorkomen dat de werkdruk nog hoger wordt, is de praktijk al meer dan een jaar dicht voor nieuwe patiënten.

Niet opleiden van coassistenten

Door het gebrek aan ruimte leidt Tabak de komende periode ook geen coassistenten meer op. ‘Afgelopen week ben ik door een universiteit gemaild of we echt niet in april een coassistent kunnen opleiden. Ik heb toen geantwoord dat het door het gebrek aan tijd en ruimte niet gaat’.

Uit de de peiling van de LHV blijkt ook dat bijna de helft van de huisartsen ontevreden is over de huisvesting vanwege de hoge kosten. Dat herkent Tabak. Verhuizen naar een goedkoper, groter pand is echter geen optie: deze staan vaak in een andere buurt. ‘Van de ongeveer 2200 patiënten die ik heb, woont een groot deel op minder dan tien minuten afstand. Wij vinden het erg belangrijk om de laagdrempelige zorg te kunnen blijven leveren en willen daarom echt in de wijk blijven.’

Uitbreiding onmogelijk

Het lastige is dat er in Amsterdam veel panden staan waar uitbreiding onmogelijk is, vertelt Tabak. Volgens haar zijn de grote panden die eventueel wel geschikt zijn voor dokterspraktijken, nu vooral in gebruik door commerciële partijen, zoals bijvoorbeeld een sportschool.

De gemeente erkent dat er een huisartsentekort in Amsterdam dreigt als gevolg van problemen op het gebied van huisvesting. Volgens een woordvoerder wordt de rol van de gemeente echter beïnvloed door de zorgverzekeringswet. ‘Volgens deze wet is niet de gemeente, maar de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de huisartsenzorg.’

Om de huisartsen tegemoet te komen wordt nu op een aantal plekken eigen vastgoed ingezet voor huisvesting van huisartspraktijken, zoals de Paulusschool in de Dufaystraat. De gemeente onderzoekt momenteel hoe de huisvesting van huisartsen nog beter gefaciliteerd kan worden.