Vier jaar cel voor moeder ‘containerbaby’

De rechtbank Amsterdam heeft Todisoa R. veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke celstraf voor poging tot doodslag op haar pasgeboren baby. De rechtbank acht bewezen dat R. in 2014 haar kind achterliet in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer.

De rechtbank veroordeelt R. voor een poging haar baby van een paar weken oud om het leven te brengen. R. liet het kind in een volledig dichtgeknoopte plastic tas achter in een ondergrondse vuilcontainer. De rechtbank rekent het de moeder ‘zeer zwaar’ aan en vindt ‘een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf’ van vier jaar passend. 

Ook neemt de rechtbank de mogelijke psychische schade aan het kind in de toekomst mee. ‘Zij zal moeten leren leven met de wetenschap dat haar biologische moeder haar in een afvalcontainer heeft gegooid toen zij nog maar enkele weken oud was.’

Op 26 oktober 2014 trof de brandweer onder enkele vuilniszakken de baby aan na gealarmeerd te zijn door een buurtbewoner. ‘Dat de baby het uiteindelijk heeft overleefd is niet aan de verdachte te danken, maar aan een toevallige voorbijganger die het gehuil van de baby uit de container hoorde en de politie heeft ingeschakeld’, aldus de rechtbank in haar uitspraak. Door vingerafdrukken op de plasticzak kwam de politie na zeven jaar bij de ongedocumenteerde R. uit, die op dat moment in Duitsland verbleef.

Bij de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met de verstandelijke beperking van de verdachte. Uit psychologisch onderzoek bleek dat R. zwakbegaafd is, waardoor zij moeite heeft oplossingen te vinden voor complexe problemen.

De advocaat van Todisoa R., Selmi Konya was onbereikbaar voor commentaar.