Amsterdamse SP en VVD vinden gemeentelijk vertrouwenspersoon niet nodig

De Amsterdamse afdelingen van de PvdA, SP en VVD hebben geen lokaal vertrouwenspersoon voor klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De SP en VVD vinden het niet nodig. Als leden een melding willen maken, kan dit alleen bij een landelijk meldpunt.

De schandalen bij The Voice of Holland, het aftreden van Marc Overmars bij Ajax en het op non-actief zetten van Telegraaf journalist Mick van Wely. Afgelopen weken kwamen veel meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten. Zo ook in de Nederlandse politiek: dinsdag stapte PvdA-kamerlid Gijs van Dijk op vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen merkt door het hoge aantal klachten een grote toename in de vraag naar vertrouwenspersonen.

Drempel laag houden

Toon Geenen, voorzitter van de PvdA Amsterdam, zegt dat leden volgens hem veel afstand kunnen ervaren tot een landelijk meldpunt. Daarom kan het ‘een optie’ zijn dat de lokale afdeling een eigen vertrouwenspersoon krijgt. ‘Dan weten mensen beter de weg te vinden en gaat het thema binnen de afdeling meer leven.’ Hij kan niet zeggen of daadwerkelijk een vertrouwenspersoon aangesteld zal worden. De politicus hoopt dit thema op de algemene ledenvergadering eind maart te bespreken.

Strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden onderschrijft het belang van de aanwezigheid van vertrouwenspersonen in de directe werkomgeving. ‘Bij Amsterdamse partijen lijkt me dit wenselijk.’ Volgens de advocaat moeten werkgevers meer aandacht besteden aan het invoeren van geschikte meldpunten. Een landelijk meldpunt kan dienen om overzicht te behouden, stelt Van Eijsden. ‘Maar het is ook nodig dat iemand in de buurt beschikbaar is om de drempel om te melden zo laag mogelijk te houden.’

Geen vertrouwenspersoon

Paul Luijten, voorzitter van de VVD Amsterdam, zegt geen vertrouwenspersoon op gemeentelijk niveau in te willen voeren. ‘Het is tot nu toe nog niet nodig geweest’, stelt hij. Een duidelijk landelijk meldpunt is genoeg volgens hem. Luijten zegt dat het van groter belang is dat ‘de cultuur verandert’. Met welke nieuwe maatregelen die cultuur veranderd moet worden, is onduidelijk. 

Bij de SP Amsterdam stapte vorig jaar wethouder Laurens Ivens op na meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De gemeente hield sinds 2019 vrouwelijke werknemers bewust van hem vandaan, maar ondernam tot vorig jaar geen verdere stappen. Toch ziet Frans Rein Jurrema (SP) het nut van een gemeentelijk meldpunt niet in. Hij vertelt dat medewerkers van de SP bij aanstelling een brochure krijgen met informatie over de landelijke vertrouwenspersoon. Volgens hem is het zo ‘voldoende geregeld’.

De Amsterdamse afdelingen van GroenLinks en D66 zijn ook gevraagd naar hun vertrouwenspersonen. Beide partijen hebben voor de Amsterdamse leden aparte vertrouwenspersonen ingesteld.