Biomassacentrale schendt afspraken met gemeente, PvdD vraagt spoeddebat aan

Afval Energie Bedrijf heeft deze winter hout geïmporteerd uit Spanje. Volgens afspraken met de gemeente Amsterdam mag het bedrijf enkel hout uit de regio gebruiken. Maar is er wel genoeg hout?

Biomassacentrale Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft eerdere afspraken met de gemeente Amsterdam geschonden door hout te importeren uit Spanje. Dat lieten wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Victor Everhardt (Deelnemingen) donderdag weten aan de gemeenteraad. Everhardt zegt dat de gemeente niet op de hoogte was van de buitenlandse import. Volgens AEB gaat het om 3200 ton biomassa, een tiende van wat er deze winter zal worden verstookt in de centrale.

Vóór de bouw van de biomassacentrale was afgesproken dat AEB geen hout zou importeren uit het buitenland. Het bedrijf mocht enkel hout verbranden dat afkomstig is uit de regio, maximaal 150 kilometer buiten de stad. Daarbij moest het snoeihout zijn, houtafval afkomstig van onderhoud aan bomen en struiken. De gemeente, die toen nog volledig eigenaar was van AEB, vond dat belangrijk omdat in andere delen van de wereld gebieden worden ontbost voor de biomassa-industrie.

Geen andere keus

In een brief aan de gemeente schreef AEB dat het geen andere keus had dan uit het buitenland te importeren. De vraag naar biomassa neemt toe door de snel stijgende gasprijzen. Ook is er in Nederland minder biomassa beschikbaar omdat er vanwege de stikstofcrisis en corona minder wordt gebouwd en er dus ook minder bomen worden gekapt.

Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren reageerde boos op het nieuws. Zijn partij heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. PvdD is tegen het opwekken van energie uit biomassa en dringt al jaren aan op sluiting van de centrale. In een interview met Het Parool zei Van Lammeren: ‘Dit is waar ik al vier jaar voor gewaarschuwd heb. We hebben altijd geroepen dat er te weinig snoeihout is.’ Hij maakt zich zorgen om de transparantie van AEB, omdat de centrale vorig jaar op de rand van faillissement werd overgenomen door een Chinese eigenaar.

Ook emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie Louise Vet vindt het onwaarschijnlijk dat in de omgeving voldoende snoeihout voorhanden is om alle biomassacentrales in Nederland te voorzien. ‘Er gaat ongelofelijk veel hout in zo’n centrale. Je ziet de gevolgen, dan maar importeren.’ Er zijn biomassacentrales die volgens de milieuvergunning wel hout uit andere landen mogen importeren. Volgens het nieuwe regeerakkoord moet de import echter binnen Europa blijven. Vet: ‘Maar de realiteit is dat er ook wordt geïmporteerd uit landen als Canada en Amerika. Daar worden hele bossen gekapt.’ Biomassa is een industrie op wereldschaal die volgens Vet niet te controleren is op duurzaamheid. 

Subsidietepel

Of biomassa daadwerkelijk een duurzame energiebron is, staat ter discussie. Vet vindt van niet. ‘Biomassa produceert meer CO2 dan andere energiebronnen. Dat wordt steeds vergeten.’ Binnen de EU is afgesproken dat de uitstoot van biomassa niet meetelt zoals bij andere fossiele brandstoffen, omdat nieuw geplante bomen de uitgestoten CO2 weer zouden opnemen. Onterecht, vindt Vet, omdat volgens haar de hoge uitstoot bij lange na niet wordt gecompenseerd met nieuwe bomen die eerst nog jaren moeten groeien. Ook is afvalhout volgens haar belangrijk voor de natuur, omdat het dode hout een voedingsbodem is voor nieuw leven.

Biomassacentrales in Nederland zijn sterk afhankelijk van subsidies vanuit de overheid. Vet: ‘Zonder subsidie houdt het op. Bedrijven als AEB zitten volledig aan de subsidietepel.’ De Sociaal Economische Raad adviseerde de overheid in 2020 om subsidies voor biomassacentrales af te schaffen. Vorig jaar volgde het demissionaire kabinet het advies op en kondigde een voorlopige subsidiestop aan. Het huidige kabinet zegt in het regeerakkoord te willen stoppen met energie opwekken uit biomassa, maar doet vooralsnog geen uitspraak over de termijn waarop dit zal gebeuren.