Lange wachttijd voor ongedocumenteerden bij aanvraag QR-code

Ongedocumenteerde Amsterdammers die recht hebben op een digitaal vaccinatiebewijs met QR-code moeten daar vaak wekenlang op wachten. Omdat de GGD Amsterdam de hoeveelheid aanvragen niet aankan, duurt het in veel gevallen langer dan de voorgeschreven proceduretijd.

Om een QR-code te bemachtigen, moeten ongedocumenteerden een formulier invullen op de website van de GGD Amsterdam. Daar staat dat na vijftien werkdagen contact wordt opgenomen met de aanvrager. In de praktijk krijgen veel ongedocumenteerden na vijfentwintig dagen het bericht dat hun aanvraag is vertraagd.

Sinds december 2021 is het mogelijk voor mensen zonder BSN-nummer of DigiD om een QR-code aan te vragen. Zij moeten daarvoor wel in het bezit zijn van een legitimatie- en vaccinatiebewijs. Naar schatting zijn zo’n tienduizend ongedocumenteerde Amsterdammers door het 3G-beleid afgesneden van publieke ruimtes. Zij wachten vol ongeduld op hun QR-code.

‘Ik heb meer dan zes jaar als kantinebeheerder vrijwilligerswerk gedaan bij een voetbalvereniging. Zonder QR-code kan ik daar niet naar binnen’, zegt Mohammed (52) die wegens privacy redenen niet met zijn volledige naam in de media wil. Omdat hij nog wel een Marokkaanse ID-kaart heeft, hoopt hij snel een QR-code te krijgen.

Voor mensen zonder legitimatiebewijs ligt het ingewikkelder. Ali (55), die eveneens niet met zijn naam in de media wil wegens privacy redenen, raakte zijn Soedanese paspoort kwijt toen hij naar Nederland reisde. Met de huidige regelgeving kan hij daarom geen QR-code krijgen, ondanks dat hij een vaccinatiebewijs heeft. ‘Ik kan niet naar een sportclub of café gaan. Het eindeloze wachten, zonder perspectief – daar word ik helemaal gek van.’