‘De Nacht staat op’: Paradiso opent weer haar deuren

Op zaterdagavond openden 25 Amsterdamse nachtclubs hun deuren. Paradiso verwelkomde voor het eerst in maanden 1500 bezoekers. ‘Dit voelde weer als vanouds.’ 

Een krioelende mensenmassa deinend op de harde muziek. Een plakkende vloer van het gemorste bier. Groene, paarse en gele laserlampen draaien rond boven de feestvierende menigte. Het is een tafereel dat zich al maanden niet in Paradiso heeft voltrokken. Op zaterdag opende het Amsterdamse poppodium haar deuren onder de noemer ‘De Nacht staat op’: een protestactie tegen de geldende coronamaatregelen. 

Voor de deur van Paradiso vormen zich lange rijen. Een paar groepjes hangen rond bij de ingang, op zoek naar ticket om binnen te komen. Tevergeefs. Het poppodium had 1500 tickets beschikbaar gesteld, die waren binnen één uur uitverkocht. De organisatie van ‘De Nacht staat op’ liet eerder aan het Parool weten dat er in totaal 15.000 tickets beschikbaar waren voor Amsterdamse clubs. 

Bij de ingang grapt een garderobemedewerker dat het wel weer even wennen is: ‘Ik hoop dat ik om vier uur niet tussen de jassen aan het slapen ben.’ Binnen in de zaal staat Thijme Schreurs (23) te dansen met een biertje in zijn hand. Het is de eerste keer sinds maanden dat hij in een club is. ‘Het voelt weer als vanouds’, zegt hij. Een andere clubganger, Mike Groot (27), kan zich de laatste keer niet meer herinneren dat hij is uitgegaan. ‘Maar vanavond wordt het laat. Of heel vroeg, het is maar hoe je ernaar kijkt.’ 

Op dinsdag worden er nieuwe versoepelingen aangekondigd: horecagelegenheden mogen tot 1:00 open. Clubs met een capaciteit van meer dan 500, zoals Paradiso, mogen alleen geplaceerde evenementen organiseren. ‘Daar schieten we niks mee op’, zegt Jurry Oortwijn, woordvoerder van Paradiso. ‘Het zijn weer schijnversoepelingen. Het nachtleven staat nog steeds achteraan. Dat is voor ons een reden om druk uit te oefenen, want we worden niet gehoord.’

Om 6:00 gingen de lichten aan in Paradiso. De avond verliep rustig en de gemeente heeft niet ingegrepen, laat de woordvoerder weten. Burgemeester Femke Halsema kondigde donderdag aan boetes uit te delen aan clubs die mee zouden doen aan het protest. De dag erna kreeg het poppodium een preventieve dwangsom van 4500 euro. Oortwijn verwacht dat zij op maandag de boete zullen ontvangen.