Clubs blijven open ondanks waarschuwing Halsema over boetes

Amsterdamse nachtclubs riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdagavond open gaan. De initiatiefnemer van De Nacht staat op, Pieter de Kroon, laat weten dat de actie toch doorgaat. ‘We hebben nog steeds niet genoeg perspectief gekregen uit Den Haag.’

In een brief aan de belangenvereniging Koninklijk Horeca Nederland Amsterdam roept burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag de nachtclubs op om zich ‘te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat.’ Vrijdag zullen de Amsterdamse clubs een brief krijgen van de burgemeester, met bijgevoegd een officiële waarschuwing. Als ze zaterdag open gaan, is een hoge boete de volgende stap. Bij herhaling van overtredingen is de burgemeester ook bereid de clubs te sluiten. 

Halsema kondigde de mogelijke sancties aan na geruchten over de versoepeling van de coronamaatregelen. Mogelijk zou vanaf dinsdag de horeca tot later in de avond open mogen.

De nachtclubs kondigden iets meer dan een week geleden de protestactie De Nacht staat op aan. Vanaf zaterdag 12 februari willen ze open. Het Overleg Amsterdamse Clubs en brancheorganisatie Nachtbelang, de initiatiefnemers achter de actie, zou afgelopen week met de gemeente in gesprek gaan. Hoe deze gesprekken zijn gegaan is nog niet bekend.

Veiligheid boa’s 

Begin deze week riepen de politiebonden politieagenten op om niet te handhaven bij de opening van het uitgaansleven in het weekend van 12 februari. De bonden kondigden de actie aan, omdat de landelijke politiek geen gehoor geeft aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao. De handhaving van horeca is geen taak van de politie, maar die van de boa’s. Vaak gebeurt dat in samenwerking. De politiebonden hebben de boa’s gevraagd solidair te zijn met de deelnemende politieagenten.

Voorzitter van de boa-vakbond, Richard Gerrits, zegt zaterdag ‘niet in uniform op pad te gaan, zonder de bescherming van politie.’ Zaterdag handhaven ze daarom in burger. Clubs kunnen nog steeds boetes opgelegd krijgen, maar zullen die niet ter plekke ontvangen. 

Gerrits verbaast zich over de gang van zaken rondom de protestacties. ‘Nog niet zo lang geleden werd de protestactie Theater Kapsalon van de cultuursector oogluikend toegestaan. Nu gaat het om het nachtleven en moeten we wel handhaven. Halsema kneep toen een oogje dicht, dus waarom nu niet?’

Individuele politieagenten die gehoor willen geven aan de oproep vanuit de politiebonden zijn vrij om dat te doen volgens een woordvoerder van de politie. Het is nog onduidelijk in welke mate dat zal gebeuren dit weekend. Bij excessen zal de politie wel altijd inspringen. ‘Als voor de boa’s onveilige situaties ontstaan, zullen wij daarin ondersteunen’, zegt de woordvoerder.

Eerder vandaag lieten meerdere clubs in Nederland weten niet meer mee te doen met de actie, uit angst voor boetes. Gemeenten Maastricht, Groningen, Utrecht, Haarlem en Den Haag gaan zaterdagavond handhaven.