Hüseyin A. ook in hoger beroep veroordeeld voor moord op Milica van Doorn

Hüseyin A. krijgt ook in hoger beroep bijna twintig jaar celstraf. Het gerechtshof Amsterdam acht bewezen dat A. in 1992 Milica van Doorn verkrachtte en vermoordde.

Het Hof noemde de verklaring van de 51-jarige A., die stelde een geheime relatie met het slachtoffer te hebben en haar dus niet verkracht te hebben, ‘volstrekt ongeloofwaardig’. In zijn eerste verklaringen zei A. nog dat hij in de nacht van de moord op de plaats delict een vrouw was tegengekomen, was doorgefietst en toen weer was teruggereden. Getuigen verklaarden die nacht een zingende man rondom de plaats delict te hebben gezien. De tegenstrijdigheid met zijn eerste verklaringen was voor het gerechtshof genoeg bewijs dat A. Van Doorn verkrachtte, en vermoordde om dat te verdoezelen.

In 2018 legde de rechtbank A. al een celstraf van twintig jaar op voor de moord. Daartegen ging hij in beroep, maar wilde die daarna weer intrekken. De rechtbank ging daar niet mee akkoord, met het oog op de nabestaanden. Hij krijgt in hoger beroep negentien jaar en zeven maanden onvoorwaardelijke celstraf. De straf valt vier maanden lager uit dan het OM eiste, vanwege een uitlopende procedure en omdat A. al tussentijds vastzat.

Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 gevonden in een vijver in de Zaandamse wijk Kogerveld. Ze was die avond daarvoor naar een verjaardagsfeest in de buurt geweest, maar kwam niet thuis. Bij vondst bleek ze half ontkleed, verkracht en met extreem geweld om het leven gebracht. Op haar lichaam trof de politie mannelijk sperma aan, maar die kon lange tijd niet aan een verdachte gekoppeld worden. Toen A.’s broer in november 2017 aan een DNA-verwantschapsonderzoek meedeed, kwam A. als na 25 jaar dader in beeld.