Chinees Nieuwjaar zonder familie: videobellen en koken met tutorials

Dinsdag is het Chinees Nieuwjaar, de dag dat Chinezen het nieuwe jaar inluiden. Een belangrijk onderdeel is het samenzijn met familie. Door corona kunnen veel Chinese studenten in Amsterdam dat niet. Hoe vieren zij het hier?

Nieuwjaarsviering op de Zeedijk

Ook op de Zeedijk vierden Chinese Amsterdammers en andere geïnteresseerden dinsdagmiddag met vuurwerk, dans en muziek het Chinees Nieuwjaar. In 2021 werd de viering nog afgelast vanwege coronamaatregelen. Nu trekt de stoet van tientallen feestvierders als vanouds door de Zeedijk.

‘Het is wel een stuk rustiger dan voor corona’, zegt Kungfu-beoefenaar Joshua Tjon Sieuw (24) van de Luk Hop Moon Kungfu school. Tjon Sieuw en zijn medestudenten van Kungfuschool voeren de traditionele leeuwendans tijdens de festiviteiten uit. ‘Eerder stond de hele Zeedijk vol en splitsten we ons met verschillende Kungfu-scholen over de gehele straat op. Dat was fantastisch, want later kwamen die groepen met aanhang weer samen.’

Ondanks het kleinere aantal toeschouwers, zijn de glimlachen op de gezichten van de aanwezigen niet weg te krijgen. Zo ook bij Tjon Sieuw. ‘Ik ben erg gelukkig dat het weer kan’, zegt hij. ‘Iedereen is blij om hier te zijn.’