Huurprijzen Amsterdam weer gestegen

De Keizersgracht in Amsterdam (Foto: Pixabay)
De Keizersgracht in Amsterdam (Foto: Pixabay)
AMSTERDAM – De huurprijzen in Amsterdam stegen afgelopen jaar met ruim tien procent. Dat blijkt uit cijfers die de onafhankelijke huur- en verhuurwebsite Pararius vorige week publiceerde. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam is nu 22,28 euro per vierkante meter. De huurprijzen in Amsterdam liggen daarmee zo’n vijftig procent hoger dan in andere grote steden in Nederland.

Woningen in het centrum zijn het duurst, met een gemiddelde van zo’n 25 euro per vierkante meter. Opvallend is dat hoe kleiner de woonoppervlakte, des te hoger de prijs per vierkante meter. Zo is een woning van vijftig vierkante meter in het centrum voor 1500 euro per maand geen uitzondering.

“De hoge huurprijzen zijn het gevolg van de grote voorraad sociale huurwoningen in Amsterdam”, zegt Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius. Ongeveer zeventig procent van de woningvoorraad in de hoofdstad bestaat uit huurwoningen, waarvan bijna zestig procent een sociale huurwoning is. “Omdat koopwoningen schaars zijn, liggen de prijzen daarvan hoger. Eigenaren die hun koopwoning verhuren zijn genoodzaakt een hoge huur te vragen om hun hypotheeklasten te compenseren.”

Ook het tekort aan woningen speelt een rol bij de hoge huurprijzen. De afgelopen jaren komen er jaarlijks zo’n tienduizend Amsterdammers bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De Groot: “Het aantal huurwoningen in de vrije sector is veel te klein om die woningvraag op te vangen, met aantrekkende huurprijzen als gevolg.” Op het moment is er een tekort van 4600 woningen in de vrije sector. Deze mensen verhuizen meestal naar plaatsen rondom Amsterdam, zoals Haarlem, Heemstede en Amstelveen.

“De gemeente wil in de periode 2016 tot en met 2019 met de bouw van 32.500 woningen starten”, zegt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. In 2016 moet dit ruim 2100 woningen opleveren. Bij de woningen wordt vooral ingezet op het middensegment, huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro. “Daaraan is momenteel het grootste gebrek.”

De gemeente zet met de nieuwbouw zowel in op nieuwe inwoners als op de doorstroom van scheefwoners, laat de woordvoerster weten. Amsterdam telt ruim 50.000 scheefwoners volgens het CBS. Dit zijn mensen die na verloop van tijd te veel zijn gaan verdienen voor een sociale huurwoning, maar daar nog steeds in wonen. Met de nieuwe huurwoningen hoopt de gemeente dat de scheefwoners plaatsmaken voor mensen die recht hebben op sociale huur.

Het percentage waarmee de huurprijs in Amsterdam stijgt, is de afgelopen vier kwartalen steeds toegenomen. De huurprijzen stegen achtereenvolgens met 6,4 procent, 7,1 procent, 9 procent en 10,4 procent.