Universiteit van Amsterdam wil Roeterseilandcampus verder uitbreiden

De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil een nieuw pand toevoegen aan de Roeterseilandcampus. Het nieuwe gebouw is slechts tijdelijk en zal bestaan uit kleine collegezalen. De UvA verwacht het gebouw vanaf september 2022 te kunnen gebruiken.

Het nieuwe pand komt te liggen op het postzegelplantsoentje, vlak achter cultureel studentencentrum CREA. Het gebouw blijft naar verwachting vijf tot tien jaar staan en is bedoeld voor alle faculteiten van de UvA. In totaal komen er drieëntwintig onderwijsruimtes: achttien collegezalen met  dertig plekken en zes collegezalen met vijftig plekken.

In 2018 had de UvA al bouwplannen voor de Roeterseilandcampus. Door de coronacrisis werden die plannen uitgesteld. Het oorspronkelijke plan was om een nieuwe collegezaal te bouwen. Maar door coronacrisis heeft het digitale onderwijs een flinke boost gekregen. Er is daarom meer behoefte aan kleinere onderwijsruimtes, aldus de UvA.

Weerstand vanuit de buurt

De eerdere bouwplannen van de UvA stuitte op fel verzet van de buurtbewoners. Ook over de nieuwe plannen heerst onvrede. Dutch den Hollander, woonachtig tegenover de campus: ‘Het is schandalig. Ons uitzicht verdwijnt. Het is niet bekend hoe het gebouw eruit zal zien, maar waarschijnlijk wordt het een stalen doos van driehoog. En het gebouw blijft vijf à tien jaar staan – dat is eigenlijk permanent.’

De UvA kampt al langer met ruimtetekort. Daarom wordt ook campus Science Park uitgebreid met nieuwe studieplekken, onderzoeksruimtes en werkplekken. Volgens de planning wordt het nieuwe pand opgeleverd in augustus 2022.