Extinction Rebellion bezet lobby hoofdgebouw ING

Leden van Extinction Rebellion bezetten woensdag sinds 15:30 uur de lobby van het ING-kantoor in Amsterdam Zuidoost. De milieubeweging eist dat ING stopt met investeren in de fossiele industrie. Vooralsnog heeft de politie geen arrestaties verricht.  

Gehuld in overalls met bouwhelmen op betrad een groep van vijftien actievoerders woensdag om 15:00 uur het ING-Kantoor in Amsterdam Zuidoost. De demonstranten zijn aangesloten bij Money Rebellion, een tak van Extinction Rebellion die zich richt op de financiering van de fossiele industrie. Money Rebellion wil dat ING per direct zijn investeringen in de fossiele industrie stopzet, zoals beleggingen in kolen- en gascentrales. Tot die tijd zeggen zij het pand niet te verlaten.

Kruiwagens met kool

Door de lobby werden spandoeken verspreid met teksten als ‘Stop fossiele financier-ING’ en ‘Climate crime scene’. In het midden van de lobby hebben de actievoerders een zeil op de grond gelegd en daarop kruiwagens met kool geleegd. De uitleg: ‘Wij komen de kolen terugbrengen die ING met ons geld heeft opgegraven.’

Een verslaggever van ANP wist om 18:00 uur vanavond kort het gebouw te betreden, maar werd daarna door de beveiliging van ING verzocht om weer te vertrekken. Flauw, vindt Extinction Rebellion-woordvoerder Gerben Starink. De verslaggever belt van buiten met de woordvoerder, die in de lobby staat. Volgens Starink is de actie geweldloos en vreedzaam bedoeld.

De politie kwam ter plaatse, maar vertrok kort daarna onverrichter zake omdat ING niet van plan is aangifte te doen tegen de demonstranten. Als het gebouw om 21:00 uur dicht gaat, zijn de actievoerders niet van plan te vertrekken. Starink verwacht dat de politie dan weer terugkomt. Hij is waarschijnlijk van plan zich te laten arresteren. Starink: ‘Dan moeten we een aantal uur de gevangenis in en dan komen we er weer uit. In dat geval staan we over niet al te lang weer in de lobby met dezelfde eisen.’  

Live via Instagram

De actie was bijna anderhalf uur lang live te volgen via Instagram. Op de livestream is te zien dat de actie rustig verloopt. De actievoerders communiceren vriendelijk met de beveiliging en de receptie. De vrouw van Money Rebellion die filmt, zegt bij binnenkomst: ‘Ik zal de mensen achter de balie maar niet in beeld brengen. Die kunnen er ook niets aan doen.’ Starink belooft het zeil met de kolen na de actie weer op te ruimen. ‘We hebben bezems en ecologisch wasmiddel bij ons.’

In september vorig jaar bezette Extinction Rebellion het hoofdkantoor van Pensioenfonds ABP op de Zuidas. Dat bleek succesvol, een maand later kondigde het bedrijf aan te stoppen met investeringen in de fossiele industrie.

In september 2021 kondigde ING Groep aan zijn kredietverlening aan bedrijven in de fossiele industrie sneller af te gaan bouwen dan gepland. Ook beloofde het bedrijf meer te zullen investeren in schone energie. Volgens een rapport van non-profitorganisatie ShareAction heeft ING sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 ongeveer 11 miljard euro geïnvesteerd in de fossiele industrie. Vorig jaar investeerde het bedrijf meer dan in 2020, namelijk 1,8 miljard euro.