JA21 en VVD zijn fel over de energietransitie in Amsterdam tijdens verkiezingsdebat

De Balie organiseerde dinsdagavond voor de tweede keer verkiezingsdebatten, de VVD tegen JA21 en Volt tegen de SP. Annabel Nanninga (JA21) probeert met gevatte oneliners onder de huid van Daan Wijnants (VVD) te komen. ‘De energietransitie breekt de rug van de Amsterdammer.’

Net als vorige week opent moderator Tim Wagemakers dinsdagavond het verkiezingsdebat in de Balie. Hij begint met de mededeling dat lijsttrekkers Claire Martens (VVD) en Remine Alberts (SP) vanavond afwezig zijn vanwege ziekte. Een uur voor het debat kreeg Daan Wijnants (VVD) pas het nieuws dat hij vanavond moet invallen. Toch laat hij zich niet uit het veld slaan door Annabel Nanninga (JA21), die hem aan het begin van het debat meermaals in de rede valt. Nanninga vindt het jammer dat Martens niet aanwezig is en stelt voor om het debat later alsnog met haar aan te gaan. ‘Wij betalen het zaaltje en regelen een livestream.’

Windturbine in je nek

Beide partijen hebben een debatthema aangedragen. Nanninga heeft gekozen voor het thema klimaat en energie omdat ze het oneens is met veel verduurzamingsplannen van de VVD. Nanninga’s toon is het hele debat aanvallend, met uitspraken als ‘je moet je koppie erbij houden’ en ‘moet ik het in het Chinees uitleggen?’. Hoewel vermakelijk, heeft ze haar feiten niet altijd op orde.

Nanninga haalt de Amsterdamse afdeling van de VVD in de war met de Noord-Hollandse afdeling. VVD Noord-Holland wil afzien van de afstandsnorm van 600 meter tussen woonwijk en windmolen, maar VVD Amsterdam niet. Wijnants zegt het ‘fundamenteel oneens’ te zijn met de Noord-Hollandse afdeling van zijn partij. Nanninga roept stellig dat het plaatsen van windturbines nog steeds geen optie is omdat ze lelijk zijn en veel geluidsoverlast veroorzaken. Ze waarschuwt Amsterdammers dat het steunen van de VVD betekent dat ‘je straks een windturbine in je nek hebt’.

Aardgasvrij is onmogelijk

Wel zien de VVD en JA21 beiden de noodzaak in van het aanpakken van de klimaatcrisis. Het probleem dat Nanninga met de VVD-plannen heeft, is dat de energietransitie ‘buitensporig’ veel geld kost. Sterker nog: ‘De energietransitie breekt de rug van de Amsterdammer.’ Nanninga ziet een groenere toekomst in kernenergie en wil niemand dwingen van het aardgas af te gaan. Hoe dit in Amsterdam verwezenlijkt moet worden, gaat ze dit debat weinig op in.

Volgens Wijnants daarentegen zijn allerlei middelen nodig om de klimaatcrisis aan te pakken. Tot grote ergernis van Nanninga noemt hij windturbines, zonnepanelen en warmtepompen (een alternatief op aardgas) allemaal als opties voor Amsterdam. Wijnants probeert vervolgens de gemoederen weer te sussen en zegt dat de VVD pas in 2050 Amsterdam aardgasvrij wil maken.

Maar Nanninga blijft erbij dat het voor Amsterdam onmogelijk is om volledig van het aardgas af te gaan, ‘of het nu 2040, 2050 of 2090 is’. Veel panden in Amsterdam zijn volgens Nanninga niet geschikt voor warmtepompen. Hoewel Wijnants inziet dat voornamelijk oude panden duur zijn om te verduurzamen, is dit volgens hem een essentiële stap voor Amsterdam.

Kumbaya

Door het vele gekibbel tussen de partijen blijft de verhitte sfeer het hele debat voelbaar. Hoewel het inhoudelijk vaak schuurt, wil JA21 graag met de VVD optrekken in de coalitievorming. Nanninga wil de VVD helpen om ‘goeie beslissingen te maken’. Wijnants staat open voor overleg, maar vindt dat Nanninga dan wel wat aan haar houding moet doen. Met de kreet ‘Kumbaya’ bezegelt Nanninga hun afspraak.