Halsema geeft mogelijk toch geen boetes voor ‘De Nacht staat op’

Burgemeester Femke Halsema zal kijken naar de mogelijkheid om af te zien van het innen van de dwangsommen aan de nachtclubs die opengingen op 12 februari. Een paar dagen voor de actie ‘De Nacht staat op’ kondigde Halsema nog aan een boete van 4500 euro uit te delen aan clubs die opengingen. In de gemeenteraadsvergadering woensdag zei ze dat nauwkeurig zal worden gekeken naar bezwaren van clubs. 

In de raadsvergadering zei Halsema dat de dwangsommen ondertussen zijn uitgedeeld. Die dwangsommen zijn een voornemen tot invordering. Als clubs bezwaar aantekenen kan de gemeente kijken naar de mogelijkheid om af te zien van het invorderen.

Dit antwoord kwam na een vraag van Anton van Schijndel, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, over de boetes van de nachtclubs. De burgemeester benoemde dat ze in plaats van eerst te waarschuwen, gelijk deelnemende clubs een dwangsom heeft opgelegd. Dit deed ze omdat de deelnemende clubs actief reclame maakten voor de actie en de kaartverkoop. Ook waren er aanwijzingen dat de clubs van plan waren meerdere avonden open te gaan. Zou dit het geval zijn, wilde de gemeente direct zwaardere maatregelen kunnen inzetten, namelijk sluiting van die clubs.

De avond van 12 februari verliep rustig, gaf de burgemeester toe. Al kon in de Leidsestraat en de Reguliersdwarsstraat over de hoofden worden gelopen, zei ze. Hierin zat ook het verschil met de protestacties van de cultuursector midden februari, waar de gemeente alleen waarschuwingen uitdeelde; de overtreding van ‘De Nacht staat op’ was grootschaliger. 

Pieter de Kroon, initiatiefnemer van ‘De Nacht staat op’ en eigenaar van de Chicago Social Club, had woensdagmiddag nog van geen enkele deelnemende club gehoord dat zij een boete hadden ontvangen. Of hij bezwaar gaat maken tegen de dwangsom, weet hij nog niet.