Vreugde om uitnodiging coronavaccinatie: ‘Tristan (11) kan niet wachten om zijn vrienden weer te zien’

Hij zit nog net niet te staren naar de brievenbus, maar veel scheelt het niet. Na weken wachten is het moment eindelijk aangebroken voor Tristan (11). Vandaag valt de coronavaccinatie uitnodiging op zijn deurmat.

Voor hem niet zomaar een brief: voor Tristan betekent gevaccineerd zijn dat hij weer fysiek onderwijs kan volgen. Iets waar hij al bijna drie maanden van is vervreemd.  

Uitnodiging coronavaccinatie

Door heel het land ontvangen kinderen tussen de vijf en twaalf op dinsdag 18 januari een vaccinatie uitnodiging van de Rijksoverheid. Het kabinet heeft op 10 december besloten om het coronavaccin voor kinderen beschikbaar te stellen. Het gaat om een aangepaste versie van het Pfizer vaccin, waar een kleinere hoeveelheid werkzame stof in zit dan in het vaccin voor volwassenen. De bedoeling is dat kinderen uit de deze leeftijdscategorie vanaf 24 januari worden geprikt. 

Terwijl zijn vriendjes wel taal- en rekenles in het klaslokaal krijgen, volgt Tristan zijn lessen sinds eind oktober vanuit zijn woonkamer via Zoom. In verband met zijn chronisch zieke zusje hebben zijn ouders besloten dat hij pas naar school mag zodra hij is gevaccineerd. Ook al is hij er inmiddels al redelijk aan gewend om thuis te zitten, toch mist hij zijn klasgenootjes. 

Hersenverlamming

Zijn zusje Chloé (5) is geboren met een hersenverlamming. Hierdoor is ze zwaar gehandicapt, kan moeilijk slikken, heeft regelmatig longontstekingen en kan niet zelfstandig staan of zitten. Van een kleine verkoudheid kan Chloé al ernstig ziek worden. Een coronabesmetting zou haar fataal kunnen zijn.  

Dat is voor Femke Richardson (37), de moeder van Tristan, reden om zo min mogelijk risico te lopen. Daarom liet ze zowel Tristan als zijn broer Mitchel (13) vanaf eind oktober – het moment dat de besmettingen weer opliepen – niet meer naar school gaan. 

Volgens Richardson begrijpen haar zoons heel goed hoe ernstig de situatie van hun zusje is. Tegelijkertijd vindt ze het ook belangrijk om hen niet te isoleren. Daarom beschouwt Richardson het vaccin als de enige oplossing. Nu Mitchel recent is gevaccineerd, gaat hij vanaf begin februari naar school.  

Betrokken klasgenoten

‘Toch vind ik het nog steeds spannend. Wat als hij ziek wordt ondanks dat hij gevaccineerd is? Omdat Mitchel in een klas met twaalf kinderen zit, kan er gelukkig goed afstand worden gehouden. Ook gaat hij altijd met mondkapje naar school.’

Om Tristan niet compleet te isoleren heeft Richardson besloten om hem wel buiten te laten voetballen. Daar ligt zijn ziel en zaligheid in, vertelt ze. Tristan vindt het fijn dat, ondanks dat hij online onderwijs krijgt, zijn klasgenoten erg betrokken blijven. Als er een werkstuk gemaakt moet worden, brengen zij bijvoorbeeld extra werkboeken langs. Maar ook traktaties worden tot aan de deur afgeleverd.  

‘Tristan is ook echt een mensenmens. Hij heeft veel vrienden en kan niet wachten om ze weer te zien. Daarom wil hij heel graag de prik. Hij zit er echt op te wachten. Ik hoop dat we vandaag post krijgen van de Rijksoverheid.’