GGD kan drukte niet meer aan: geen test meer zonder afspraak

In Amsterdam stopt de GGD per direct met testen zonder afspraak. Door de opmars van de omikronvariant werd het de afgelopen tijd te druk bij de teststraten. Dat leidde tot drukte, irritatie en zelfs boosheid tegen medewerkers.

Sinds woensdagmiddag is het in Amsterdam niet meer mogelijk om zonder afspraak een coronatest af te laten nemen. Afgelopen week werden in de stad 20.297 positieve tests geregistreerd – 20 procent meer dan de week ervoor. Door het hoge aantal besmettingen zijn er veel mensen die zich willen laten testen, ook zonder afspraak.

Woordvoerder Richard Lancee van GGD Amsterdam legt uit dat de maatregel alles te maken heeft met drukte bij de teststraten: ‘Mensen moesten gewoon te lang wachten, sommigen stonden wel een uur in de rij.’ De drukte is risicovol, zegt Lancee: ‘Want mensen laten zich natuurlijk testen omdat ze vermoeden dat ze positief zijn.’

Moeilijk afstand houden

Bij GGD testlocatie RAI stonden mensen de afgelopen dagen soms wel twee uur in de rij, zegt een GGD beveiliger die liever niet bij naam genoemd wordt. Zelf is hij niet bang om besmet te raken, maar hij snapt waarom de GGD de maatregel neemt: ‘Het is anders erg moeilijk om afstand te houden.’

Het besluit is niet alleen genomen met bezoekers in gedachten. Door het lange wachten begon er ook irritatie te ontstaan, zo zegt woordvoerder Lancee. Dat leidde ertoe dat medewerkers van de teststraten steeds vaker te maken kregen met boze mensen.

De maatregel geldt voor alle testlocaties in Amsterdam, en blijft voorlopig van kracht. Wie een test wil laten doen, moet dus eerst een afspraak maken.