Staatsliedenbuurt protesteert tegen komst bezorgdienst Flink

Bij een lawaaiprotest op het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt hebben twintig buurtbewoners donderdagochtend gedemonstreerd tegen de komst van boodschappenbezorger Flink. De actievoerders eisen het vertrek van Flink uit hun woonwijk en hekelen het verwachte ‘24/7 laden en lossen’ in de straat. Op banieren boven de winkel staat: ‘Hier geen flitsservice, wij willen echte winkels!’

Terwijl de buurtbewoners met potten, pannen en gejoel om tien uur ‘s ochtends hun protest kenbaar maken, plakken de medewerkers van de bezorgdienst Flink de ramen met karton af. Actievoerder Dorine woont boven de winkel en vertelt dat de buurt in het hart geraakt is door de plotselinge komst van Flink. Ze wil niet met haar volledige naam in dit artikel uit angst voor intimidatie. ‘De bewoners moeten zich sterk maken, want de leefbaarheid van de wijk gaat achteruit’, zegt Dorine. Buurtgenoot Ursula Krone valt haar bij: ‘Het is net als die wafelwinkels in de Negen Straatjes.’

Het Van Limburg Stirumplein is een centrale plek in de Staatsliedenbuurt, vertellen omwonenden, waar al langer winkels vertrekken. ‘Vroeger zat hier de Primera, die had een sociale functie: iedereen haalde er zijn postzegels’, zegt Dorine. Krone: ‘De bloemenzaak, kledingwinkel en drogist zijn weg. Wel hebben we drie slijters, een makelaar en een pizzabezorger. We missen de winkels met binding in de wijk.’

Anti-flits Comité

Afgelopen vrijdag 14 januari startten bewoners van de Staatsliedenbuurt een petitie tegen de komst van de bezorgservice Flink. Inmiddels hebben zo’n duizend medestanders de petitie ondertekend. De ondergetekenden eisen een verbod op de vestiging van Flink in een woonwijk en stellen aan de gemeente voor het filiaal van de bezorgdienst te verplaatsen naar het bedrijvencentrum Westerkwartier.

Mochten die eisen juridisch niet haalbaar zijn, vragen de buurtbewoners om ingeperkte openingstijden en een verbod voor Flink om bedrijfsactiviteiten buiten het pand uit te voeren. Zo zou volgens de petitie de gemeente Flink moeten verbieden hun bezorgfietsen op de stoep te parkeren. Bovendien eist de buurt dat het laden en lossen door vrachtauto’s alleen tussen acht uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags wordt toegelaten.

Overvaltechniek

Volgens buurtbewoner en lid van stadsdeelcommissie West, Dick Jansen (GroenLinks), is de buurt overvallen door de komst van Flink. ‘De snelheid waarmee Flink opereert is schrikbarend. Vorige week stond deze winkel nog leeg en nu opereren ze al’, zegt Jansen. ‘Het is een overvaltechniek waarvan iedereen steil achterover slaat.’

In een reactie laat Flink weten het te betreuren dat ‘sommige bewoners uit de Staatsliedenbuurt onze hub niet zien zitten.’ Flink heeft vandaag de buurt te woord gestaan en belooft in 2022 buurtbijeenkomsten te organiseren in alle gemeenten waar het bedrijf actief is. ‘We zorgen ervoor dat de voorgevel van de hub er fatsoenlijk uitziet, houden de fietsen binnen en richten de panden zo in dat de overlast minimaal is. Het is belangrijk dat onze bezorgers rustig fietsen en zich aan de verkeersregels houden.’

Wind in de rug

In 2021 investeerde de Berlijnse bezorgservice Flink, Duits voor ‘snel’, veel geld in nieuwe filialen. In maart vorig jaar haalde Flink nog 52 miljoen euro op om de uitbreidingsplannen in Nederland en Frankrijk te financieren, meldde technologienieuwssite TechCrunch. ‘Er is geen gewone ondernemer die nu een winkel durft te starten’, zegt Jansen. ‘De vier flitsbezorgers (Gorillas, Flink, Getir en Zapp, red.) hebben met corona de wind in de rug en proberen elkaar met groot geld de markt uit te drukken.’

Buurtprotesten tegen flitsbezorgers zijn niet nieuw. In december sloot de gemeente de Zapp-vestiging aan de Fagelstraat in de Frederik Hendrikbuurt na klachten van overlast door bewoners. Ook in de Pijp protesteerden buurtgenoten over de (geluids-)overlast rondom de dark stores van bezorgservice Gorillas.