60 procent bedreigde coffeeshops denkt dicht te moeten

AMSTERDAM, 9 jan. 60 procent van de coffeeshops die de gemeente Amsterdam wil sluiten, denkt over drie jaar niet meer te bestaan. 20 procent van de coffeeshops gaat als het moet verder als bar, hotel of broodjeszaak. 13 procent verwacht het einde van dit jaar niet te halen. Dat blijkt uit een steekproef onder de 43 coffeeshops die met sluiting bedreigd worden omdat ze op minder dan 250 meter loopafstand van een middelbare school liggen.

Alle getroffen coffeeshops zeggen geen drugs te verkopen aan middelbare scholieren onder de achttien jaar. De gemeente voert softdrugsgebruik onder scholieren juist aan als hoofdreden om de uitspanningen te sluiten. De coffeeshophouders kunnen tot vandaag bezwaarschriften aan het gemeentebestuur richten. De coffeeshops krijgen geen schadeloosstelling van de gemeente en mogen niet verhuizen.

Burgemeester Job Cohen is geen voorstander van de sluiting, maar zegt zich te moeten houden aan de regelgeving van het Rijk. Vorige maand stemden op twee na nog alle gemeenteraadsleden tegen het verdwijnen van de 43 coffeeshops, die bijna een vijfde van het totale Amsterdamse coffeeshop-aanbod uitmaken. Cohen kondigde toen aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om versoepeling van de maatregel te vragen.