Vier keer te veel betalen voor The Prodigy

Wie vandaag op het internet een kaartje voor het concert van The Prodigy koopt, loopt het risico 160 euro te veel te betalen. De band staat 3 maart in de Amsterdamse Melkweg. Kaarten kosten bij officiële verkooppunten 35 euro, maar zijn nog niet te koop. Toch bieden verschillende bureaus de kaarten op internet al aan.

De verkoop op internet gaat via bureaus die kaarten opkopen en doorverkopen. De consument die op internet zoekt naar kaarten voor het concert van The Prodigy komt al snel bij een dergelijk bureau terecht. Tickets123.nl biedt kaartjes aan voor 55 euro, ticketforsale.nl vraagt 79 euro en tickets4u.nl spant de kroon met 195 euro. De consument kan ook terecht bij één van de sites van Sébastian Monteban. Onder zijn Groningse bedrijf, Moho Holding BV, staan bij de Kamer van Koophandel drie verschillende BV’s geregistreerd. Via budgetticket.nl en onlineticketshop.nl verkoopt hij kaarten voor 119 euro per stuk, maar wie via zijn worldticketshop.nl kaarten koopt, betaalt nog twintig euro meer.

Sander de Vries, medewerker van tickets4u.nl, vindt het de normaalste zaak van de wereld dat de website de kaarten al aanbiedt. ‘We bieden de klant de gelegenheid alvast een kaartje te reserveren’, zegt hij. Het probleem is volgens Jon Heemsbergen, hoofd publiciteit van Melkweg, dat de klanten vaak niet doorhebben dat ze te maken hebben met een onofficieel voorverkoopadres. ‘Onervaren concertgangers googelen “The Prodigy” en de eerste hit is een professioneel ogende website die kaarten voor bijvoorbeeld tachtig euro aanbiedt. Zo kan het voorkomen dat een concert niet is uitverkocht bij de officiële voorverkooppunten en de consument op internet toch drie keer de normale prijs betaalt’.

Heemsbergen vermoedt dat de internetbureaus aan hun kaarten komen door studenten voor een uurloon in de rij te laten staan. De Vries van tickets4u.nl ontkent niet dat de website mensen op de kaartverkoop afstuurt, maar wil er geen uitspraken over doen. Hoewel er op de achterkant van de officiële ticketservicekaarten vermeld staat dat het verboden is de kaarten door te verkopen aan derden, is het volgens advocaat Hans Bousie nog maar de vraag of de bureaus de wet overtreden. ‘Algemene voorwaarden zijn niet per definitie geldig. De algemene voorwaarden moeten ook getoetst worden aan de wet. Of de Ticketservice de klant mag verbieden zijn kaartje door te verkopen is nog onzeker.’

Arda Gerkens, Tweede Kamerlid voor de SP, is zich bewust van het probleem. ‘Al mag de Ticketservice de klant verbieden het kaartje door te verkopen, dan nog hoeft alleen de eerste koper zich aan dat verbod te houden. Voor de bureaus die de kaarten opkopen van deze eerste koper geldt die afspraak dus niet meer.’ Samen met het CDA diende de SP een wetsvoorstel in om de woekerhandel in concertkaarten te verbieden. ‘Wij vinden dat de kaarten alleen voor een redelijke prijs mogen worden doorverkocht, met een marge van maximaal 10 procent’. Het wetsvoorstel is inmiddels van advies voorzien door de Raad van State. De SP en het CDA schrijven nu een reactie op het advies, waarna ze het voorstel doorsturen naar de Tweede Kamer. Tot die tijd kunnen ze er niets over zeggen.

Het enige wat Melkweg zonder een wettelijk verbod kan doen, is het publiek via haar website waarschuwen voor de bureaus en hen adviseren kaarten te kopen via de reguliere voorverkoopadressen. Maar voor veel onervaren concertgangers komen de waarschuwingen op de website van Melkweg te laat. Zoek bij Google op “The Prodigy” en “kaarten” en na vier pagina’s met resultaten van ticketaanbieders, verschijnt pas de website van Melkweg met een waarschuwing.