Goud voor Huisman en Zielman op NK Marathon op natuurijs

Het 11e Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs is gewonnen door Sjoerd Huisman (22) uit Andijk. Bij de vrouwen werd goud behaald door Carla Zielman (23) uit Steenwijkerwold. De wedstrijd vond plaats op de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Het was voor het eerst in twaalf jaar dat het NK  georganiseerd kon worden. Afgelopen maandag werd het ijs dik genoeg bevonden door de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB).

Sjoerd Huisman neemt de titel over van Bert Verduin, die de race van 100km in 1996 won. Huisman, lid van Erik Hulzebosch’ Nefitploeg, versloeg in de eindsprint Arjan Stroetinga en Roy Boeve. Huisman won woensdag in Biddinghuizen ook de Superprestigewedstrijd over 50 km. De wedstrijdafstand van dit NK bij de vrouwen was 60km. Carla Zielman, die eerder drie wedstrijden voor de Essent Cup op haar naam schreef, bleef Daniëlle Bekkering en Andrea Sikkema voor. Zij eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Het was de eerste keer dat de wedstrijd op de Oostvaardersplassen plaatsvond. Normaal gesproken wordt de marathon alleen georganiseerd op plekken waar al eerder grote wedstrijden gehouden zijn, maar dit jaar was alleen het ijs in de Flevopolder dik genoeg. Een ijsdikte van tenminste twaalf centimeter is vereist. Toen er maandag elf centimeter ijs op de plassen lag, gaf de KNSB toestemming voor de wedstrijd. De Oostvaardersplassen zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek. Ongeveer 4000 mensen hebben het NK Marathon bezocht, blijkt uit informatie van de verkeersregelaars. Er werden 5000 tot 10000 bezoekers verwacht. (ANP)